Životni problemi: Početak životne mudrosti

Životni problemi su dio života, ali mogu se konzumirati u manjim porcijama kada shvatimo da dio kreira naša psiha. Kako da se nosimo sa njima, a da nam to donosi više lakoće i ljepote života, saznajte u ovom tekstu.

Teret koji ne bismo trebali nositi

Svakoga dana nosimo teret koji ne bismo trebali nositi.  Strahujemo da nećemo biti dovoljno dobri. Bojimo se da ćemo doživjeti neuspjeh i razočarenje. Sumnjamo u svoja stremljenja. Kupamo se u nesigurnosti, brizi i napetosti. Dok koračamo kroz dane i pokušavamo biti dobri, voljeni i ostvariti svoje ciljeve, osjećamo da je ispod toga teret. Taj teret je često strah od bola, tuge i patnje.

Strah od bola je toliko dugo tu da ga i ne primijetimo, jer misija ljudske civilizacije je da se zaštitimo od te nemani. Ta zaštita obično podrazumijeva pretjeranu brigu o drugima, pretjeran rad, pretjerano jedenje itd. Učinićemo sve da izbjegnemo patnju, odnosno suočavanje sa patnjom, a ipak stalno patimo. Od čega bježiš, to te proganja i ide za tobom kao sjenka.

Kada je u pitanju tijelo, o njemu ne razmišljamo dok se ne razbolimo. Kada je u pitanju psiha, non stop razmišljamo, o svojoj psihi, o svojim mislima, o sebi.

Tu su stalna pitanja. Šta da kažem? Da li da mu vjerujem? Da li ću biti doveden u neprijatnu situaciju? Da li je ovo sigurno za mene? Šta ako ostanem bez novca? Zašto se sve ponavlja?

Zašto sve vrijeme razmišljamo o svojoj psihi?

Čovjek zapravo ne zna šta znači živjeti bez patnje, jer stalno pati. Ne možemo ni da zamislimo drugačiji život i drugačije bitisanje.

Da bismo prekinuli patnju koja proizilazi iz konstantnog razmišjanja o unutrašnjim problemima, moramo shvatiti da naša psiha u neku ruku nije u redu. Onda je korisno da razmislimo o novoj perspektivi – da naša psiha može biti zdrava. Razumijevanje da može biti drugačije, važan je dio ozdravljenja naše psihe.

Svaka osoba ima svoj „problem dana“ 

„Većina ljudi pokušava da popravi svoje unutrašnje probleme tako što postaju bolji u spoljašnjim igrama koje su oduvijek igrali. Ako bismo napravili snimak naših unutrašnjih problema, vidjeli bismo da svaka osoba ima takozvani „problem dana“. To je ono što većinu muči u svakom trenutku. 

Kada im trenutni problem ne smeta, pojavi se sljedeće, a kada nam taj ne smeta, iskočiće sljedeći. Sve misli se vrte oko tog problema i um nam govori da ako nešto ne uradimo, on će trajati do kraja života. Ono što ćete primijetiti, vaš um vam uvijek govori da imate nešto da promijenite vani da biste riješili svoje unutrašnje probleme. Ali ako ste mudri, nećete igrati ovu igru. Shvatićete da je savjet koji vam daje vaš um psihološki oštećen, jer to su savjeti koji dolaze od uznemirenog uma.“ Nesputana duša, Majk A. Singer

Tri koraka do životne mudrosti 

Ovo je ritual koji je potrebno unijeti u svoju jutarnju rutinu i učiniti ga svojom zdravom navikom oko koje nema pregovora. Vrlo brzo osjetićete pozitivne promjene i životni problemi neće biti vaša stalna preokupacija.

Korak 1: Zapišite problem dana

Uzmite svoj rokovnik odmah ujutru i zapišite koji je vaš „problem tog dana“, šta vas najviše brine i oko čega je vaša svijest preokupirana.  Možda ćete primijetiti kako je vaša svijest sužena na samo jednu temu i ne može da obuhvati mnogo više od toga, jer je sva energija otišla u tom pravcu. To se zove sužena svijest ili „tunel vizija“ i crpi veliku količinu energije.

Korak 2: Fokusirajte se na dah

Sjednite na pod radi boljeg uzemljenja, ispravite leđa i zatvorite oči. Posmatrajte udah i izdah kako se kreću kroz tijelo u svom prirodnom ritmu i bez vaše kontrole.  Ostanite fokusirani na dah najmanje tri minute.

Korak 3: Pročitajte par stranica knjige koja vas instantno inspiriše

Inspiracija (nspiratio ; in + „spiritus“ = duša, Duh) znači nadahnuće, kreativna energija i volja za životom. Duhovne knjige imaju moć da prošire svijest i uz njih izlazimo iz tunel vizije. Odmah ćete osjećati unutrašnju slobodu i postati svjesniji da je sve dobro tako kako jeste i da se problem ponekad nalazi u psihi.

Knjige koje vam preporučujem za inspiraciju:

  1. Nova Zemlja, Echart Tolle
  2. Moć sadašnjeg trenutka, Echart Tolle
  3. Prorok, Kahil Džubran
  4. Nesputana duša, Majkl. A. Singer 
  5. Buđenje Antoni de Melo
  6. Tao Te Đing, Lao Ce
  7. Put do ljubavi, Deepah Chopra
  8. Galeb Džonatan Livingston, Ričard Bah

Tehnike disanja značajno pomažu u širenju svijesti i uz njih usmjeravamo svoju energiju tamo gdje nam je potrebno.  Naša svijest traži trening i ako želimo živjeti harmoničnije, važno je da budemo spremni da poradimo na tome.

 Ukoliko želite našu podršku, „ZABLISTAJ“ program životne i poslovne harmonije obuhvata četiri nivoa meditacije za ukorijenjenost, ravnotežu, pročišćenje i kontakt sa intuicijom. Uz tvoju posvećenost novim zdravim navikama, tvoj život će zablistati novom slobodom i mudrošću.

Ovdje se možeš informisati o ZABLISTAJ programu https://zivotniatelje.com/zablistaj/

Bojana Blažević


Zivotni atelje Banja Luka 2021 | Created by LunaMedia | All rights reserved.