JOGA je putovanje samog sebe, kroz samog sebe i prema samom sebi.
Baghavad Gita

Yoga je jedna od najstarijih drevnih filozofija i mudrosti na svijetu, koja proučava samospoznaju čovjeka sa ciljem oslobađanja i rasta svih njegovih potencijala. Joga potiče iz Indije i sastoji se od tjelesnih, mentalnih i duhovnih vježbi, koje omogućavaju sjedinjenje tijela sa umom i duho, te dostizanje unutrašnje ravnoteže i svijesti o nevjerovatnim mogućnostima ljudskog bića. Riječ Yoga (Sanskrit) znači jedinstvo i zahvaljujući ovom sistemu duhovnog rasta, čovjek doživljava osjećaj jedinstva i povezanosti sa sobom i okruženjem, što mu daje stanje vitalnosti, dugovječnosti, mira i saosjećanja.

Sedam dokazanih pozitivnih učinaka yoge na zdravlje i opšte psihofizičko stanje:

mjesec

YOGA OSTVARUJE RAVNOTEŽU TIJELA, UMA I EMOCIJA

Kroz izvođenje yoga položaja i tehnika disanja, naše tijelo, um i emocije se vraćaju u savršenu ravnotežu i mi umjesto problema dobijamo jasnovidnost rješenja.

mjesec

YOGA NAS UČI DA PRAVILNO DIŠEMO

Yoga nas uči kako da dišemo pravilnije, što poboljšava funkciju pluća i omogućava opuštanje cijelog tijela.

mjesec

YOGA POVEĆAVA FLEKSIBILNOST I POKRETLJIVOST

Joga poboljšava elastičnost i mobilnost svih zglobova, povećava rang pokretljivosti i smanjuje ukočenost i bolove.

mjesec

YOGA URAVNOTEŽUJE TJELESNU TEŽINU I STVARA ZDRAVE NAVIKE U ISHRANI

Joga ubrzava sagorijevanje viška kalorija i smanjuje masnu masu. Povećava želju za zdravijim životom i podstiče nas da stvaramo nove, zdravije prehrambene navike.

mjesec

YOGA NAM POMAŽE DA SE FOKUSIRAMO

Yoga nam pomaže fokusirati se na sadašnjost i postati svjesniji o našem tijelu i njegovim potrebama. To donosi bolju koordinaciju pokreta, bržu reakciju i poboljšanje pamćenja.

mjesec

YOGA IMA ANTI-STRES UČINAK

Yoga smanjuje negativne efekte stresa na tijelo, doprinoseći opuštanju smanjujući lučenje hormona stresa – kortizola. Smanjuje pritisak, poboljšava probavu i osnažuje imunitet. Pomaže nam da ublažimo simptome depresije, ansioznosti, astme, nesanice i umora.

POZITIVNI UČINCI MEDITACIJE

Meditacija me možda neće odvesti u Raj, ali u ugodnom ambijentu, tokom meditacije uvijek imam osjećaj da sam na najboljem putu da upravo tamo stignem

Meditacija je najdjelotvornija kada je kombinujemo sa yoga vježbama (asanama) i ostalim yoga metodama koje nam pomažu da unaprijedimo kvalitet života. Istraživanje dr. Davida Orme-Johnsina pokazalo je da praktikanti meditacije imaju stabilniji autonomni nervni sistem i zbog toga su značajno otporniji na stres. Oni mirnije reaguju na stresne podsticaje i manje su napeti od osoba koje ne praktikuju meditaciju. Meditacija se pokazala uspješnom i kao psihoterapija, ne samo kod lakših slučajeva oboljenja, nego i u duševnim bolnicama (što je već temeljno istraženo i objavljeno u stručnoj literaturi).  Stoga su neke ustanove već sistemski počele koristiti meditaciju u tretmanu bolesnika s različitim psihičkim tegobama.

Postoji još velik broj različitih aspekata djelovanja meditacije više ili manje (ne)istraženih. Recimo, meditacijom se smanjuje pojava niza psihičkih i fizičkih tegoba; nesanice, alergijskih reakcija, prehlade, glavobolje, viroza, migrena i slično. Takođe uz jogu se smanjuje potreba za teškom hranom, alkoholom i cigaretama.

Zivotni atelje Banja Luka 2021 | Created by LunaMedia | All rights reserved.