Pet lekcija za zdrav ljubavni odnos

Za zdrav ljubavni odnos potreban je stabilan temelj, a taj temelj je vaš samoodnos.

Ako vam se dešava da čekate onog pravog koji nikako da dođe, možda je to vaša životna prilika da postanete ona prava za sebe.

Kroz ovih pet lekcija, probudite svoju osnaženu, magnetičnu, autentičnu prirodu i integrišite svjestan odnos u sebi koji ćereflektovati na vašu novu realnost u pravom trenutku, na pravi način i sa pravom osobom.

Sjedni u udoban položaj ravnih leđa.Opusti ruke na butinama i zatvori oči. Primijeti da li ima napetosti bilo gdje u tvom tijelu. Ako je osjetiš, oslobodi je i otpusti svojom namjerom i izaberi da se se opustiš. Usmjeri svoj mentalni fokus na disanje i dopusti da udah napuni stomak i srčani centar (sredina grudnog koša). Opusti se sa izdahom. Zadrži fokus na prostoru srca i nastavi svjesno disati.

LEKCIJA 1: Ljubav je svugdje oko mene

Sada pomisli na ljude koji žive blizu tvog doma, bilo da si u stanu ili kući. Primijeti da postoji određena energija iz tvog srca prema njihovim srcima i nazad.

Izgovori u sebi:

“Ja sam povezana sa svima.”

Sada se prisjeti svih ljudi sa kojima si u poslovnom kontaktu i svih onih koje svakodnevno srećeš. Ponovo, primijeti to polje energije koje te povezuje sa svakom osobom.

Bilo da znaš ime osobe ili ne, ponovi: “Ja sam povezana sa ….”

Sada zamisli da šetaš ulicom. Primijeti energiju koja te konektuje sa svima koji prolaze pored tebe. Ponovi: “Ja sam povezana sa svima.”

Sada pomisli na ljude od kojih se osjećaš udaljeno ili diskonektovano. Možda trenutno postoji neke neriješene ljutnje između vas. Možda je samo prošlo mnogo vremena i izgubili ste kontakt. Koja god osoba se pojavi u tvojim mislima, to je u redu. Dopusti sebi spontanost i intuitivnost. Osjeti polje energije koje postoji između tebe i te osobe i izgovori: “Ja sam povezana sa …” Ponovi isti proces sa svim osobama koje ti se spontano pojave u mislima.

Provedi najmanje tri minute u ovoj vježbi. Ako možeš da sjediš u ovom položaju i duže, korisno je da produžiš vježbu.

LEKCIJA 2: Jačam povezanost sa sobom i drugima

Svjesno se povezuj sa svojim okruženjem, težeći tome da otkriješ i osjetiš kakva konekcija postoji između tebe i drugih.

Uspostavljaj kontakt očima, obrati se nekome na drugačiji način nego ranije, uputi osmjeh onome od koga bi obično sklonila pogled, upitaj nekoga kako se osjeća i zastani dovoljno dugo da stvarno čuješ i osjetiš njihovu povratnu informaciju.

Posmatraj svoje unutrašnje stanje i primijeti da li ti nešto od toga stvara neugodnost i samo svjesno diši kroz osjećaj neprijatnosti.

Nemoj da te osjećaj neprijatnosti spriječi da radiš ovu vježbu do kraja dana.

Na kraju dana, u svoj dnevnik upiši trenutke kada si iskusila osjećaj povezanosti, prepoznavanja i pripadanja između tebe i drugih osoba, bilo da ih poznaješ ili ne.  Da, moguće je da te osmijeh stranca na ulici može jako razvedriti.

LEKCIJA 3: Cijenim i slavim svoju potrebu za drugima

Jako je važno da identifikujemo svoje potrebe u odnosima, kako bismo znali kome trebamo, a kome ne trebamo otvoriti svoje srce. Takođe, važno je da ne sudimo sebi ili da ne mislimo da smo pogrešni, zbog autentičnih potreba koje imamo. Dok ne preuzmeš potpunu odgovornost za ono što želiš i trebaš u odnosima, možda ćeš potrošiti mnogo vremena sa ljudima koji ili nemaju to da ti pruže ili nisu zainteresovani da ti to pruže.

U svoj dnevnik, upiši pet ili više stvari koje su ti potrebne da bi bila srećna u partnerskom odnosu. Dopusti sebi da budeš autentična.

Tvoja lista može da uključuje rečenice poput sljedećih:

Ja želim da se budem prepoznata i viđena.

Potrebno mi je da mi se kaže da sam predivna.

Potrebno mi je da budem inspirisana.

Želim nježnost.

Sada preformuliši svoje potrebe u afirmacije i svaku od njih napiši najmanje 10 puta u svoj dnevnik. Na primjer:

Želim nježnost – Ja pružam sebi nježnost.

Potrebno mi je da mi se kaže da sam predivna – Ja svakodnevno potvrđujem sebi koliko sam predivna.

Ja želim da budem prepoznata i viđena. Ja prepoznajem i vidim sebe i svoje kvalitete.

LEKCIJA 4: Primanje lijepih riječi i nježnosti

Pronađi vrijeme za sebe i kreiraj ugodnu opuštajuću atmosferu. Uzmi papir i olovku i napiši sebi pismo onako kako bi ga napisao idealni partner za tebe.  Upitaj se šta to tvoje srce istinski želi da čuje od njega? Zamisli kako ti to govori na uho u trenucima nježnosti i ljubavi.

Kada napišeš pismo, pročitaj ga nekoliko puta dopuštajući sebi da zamisliš kako ti se ove riječi upućuju brižno i nježno. Sada stavi dlanove na srčani centar (sredina grudnog koša) zajedno sa pismo.  Izgovori svoje ime i polako i svjesno, pročitaj još jednom pismo ovaj put iz perspektive da si ga napisala samoj sebi, da tako misliš o sebi i to pružaš sebi.

Otvori svoje srce i dopusti da primi lijepe riječi.

LEKCIJA 5: Izgradnja temelja za zdrav ljubavni odnos

Često čujemo da je ljubav moćnija od straha. Strah može biti prisutan, ali ako mi unesemo ljubav kao onu koja vodi putovanje, sve je drugačije.  Ovom vježbom te želim inspirisati da kreiraš temelj za ljubav, tako što ćeš svjesno izabrati esencijalne kvalitete kojima želiš kreirati ljubav.

Jednostavno zatvori oči na nekoliko trenutaka, poveži se sa svojim srcem i ugledaj, osjeti ili čuj koje kvalitete progovaraju najglasnije iz tebe.

Na ovoj listi su samo neke od njih koje ti mogu biti vodič pri izboru:

Hrabrost

Saosjećanje               

Sposobnost praštanja

Čudo

Zabava

Zahvalnost

Prepuštanje

Povjerenje

Ljubaznost

Ljubav

Božanska ljubav

Igra

Optimizam

Integritet

Iskrenost

Ljubaznost

Prihvatanje

Ljepota

Ispunjenost

Kreativnost

Lakoća

Nada

Iscjeljenje

Smijeh

Intimnost

Strast

Radost

Istina

Sinhronicitet

Poštovanje

Vrednovanje

Slavlje

Pouzdanje u sebe

Radoznalost

Vjera

Milost

Zdravlje

Humor

Otvorenost

Mir

Osvježenje

Uspjeh

Brižnost

Mekoća

Bezuslovna ljubav

Za svaku od esencijalnih kvalitet koje izabereš, napiši afirmativnu izjavu koje ćete usidriti i uzemljitit da osjetiš taj kvalitet. Na primjer za bezuslovnu ljubav – Moj život je ispunjen bezuslovnom ljubavlju.

Zapiši ove afirmacije najmanje 10 puta u svoj dnevnik. Dok ih zapisuješ, svjesno i duboko diši i osjećaj ove kvalitete. Zatim ih prepiši na male stikere papiriće i zaljepi na vidljiva mjesta da te podsjećaju na ono što je za tebe esencijalno.

BONUS VJEŽBA: Živi svoje kvalitete

Svakog dana uradi jednu aktivnost kojom živiš i demonstriraš jednu od odabranih kvaliteta partnerskog odnosa. Ako je tvoj kvalitet bezuslovna ljubav,iskreno izjavi nekome kako ga prihvataš i voliš takvog kakav jeste. Ako je jedan od kvaliteta sloboda, zatraži svoju konkretnu slobodu u komunikaciji sa nekim sa kim si povezana i slično.

Ukoliko želiš zakoračiti dublje u svoju autentičnu prirodu i otvoriti se za pravog partnera, možeš zakazati indvidualni kurs autentičnosti.

Individualni kurs autentičnosti se odvija kroz individualne seanse, vježbe i lekcije kojima postižemo kvantni skok na ovim poljima:
  • oslobađanje kreativne i životne snage
  • otklanjanje podsvjesnih programa koji te sabotiraju iz sjenke
  • iscjeljenje odnosa sa unutrašnjim djetetom kao osnova ispunjenog života
  • izgradnja (samo)pouzdanja u sebe i život
  • kreiranje i njegovanje zdravog i podržavajućeg partnerskog odnosa sa sobom
  • prepoznavanje vlastitog Dara i novi nivo njegovog vrednovanja
  • izgradnja stabilnih strategija podrške slabostima i lošim danima
  •  transformisanje trauma u trijumfe
  • bonus – po želji : kreiranje Heart & Soul biznis ideje i plana

Sve počinje kada prepoznamo, vidimo i vredujemo sebe onako kako smo željeli da nas prepoznaju i vide.

Prepoznaješ li se u ovome? Prijavi se ili postavi svoja pitanja na bojana@zivotniatelje.com

Hvala ti što transformišeš svoj um & srce!

Bojana Blažević


Zivotni atelje Banja Luka 2021 | Created by LunaMedia | All rights reserved.