Naučite rješavati konflikte, ako želite biti zdravi

Ako često ulazite u konflikte posebno sa bliskim osobama, prijateljima i porodicom, vrijeme je da naučite rješavati konflikte i sačuvate i odnose i zdravlje.

Ponekada se osjećate kao da dajete sve od sebe da pomognete drugima, a oni bez obzira na sav vaš trud ne poslušaju vaše vrijeme i savjete, te rade po svom, a vi se osjećate se ljuto, bjesno ili iskorišteno? Ako se ovo odnosi nas vas onda se nalazite u dramskom trouglu, gdje se igrate sa sobom i drugima, mjenjajući različite uloge i stvarajući sve veći i veći konflikt.

Psihološka igra: Dramski trougao

Dramski trougao je najpoznatiji obrazac preko koga se tumače ljudski odnosi. Možemo ga posmatrati i kao psihološku igru koja objašnjava kako ljudi manipulišu jedni drugima, zavise jedni od drugih i spašavaju jedni druge.

U okviru dramskog trougla postoje sledeće uloge: progonilac, spasilac i žrtva. Odnosi funkcionišu tako što progonitelj ne može da ostavi svoju žrtvu na miru, on je konstantno kritikuje i potcjenjuje, dok se žrtva svim snagama trudi da bude bolja. Spasitelj predstavlja pružanje utehe i rame za plakanje, spašava žrtvu, ali u istinu ne može ništa učiniti da nekoga spasi.

Žrtva: odlika žrtve su bol i patnja. Ona je nezadovoljna i nesrećna u svom život. Žrtve često nemaju nadu u bolji život jer se sjedinila sa svojim položajem potčinjenog.

Progonitelj: progonitelja takođe odlikuje nezadovoljstvo životom jer smatra da su svi krivi za nešto osim njega. On je često pun bjesa, napet i žrtve podređuje neprestanim kritikama. Često ucjenjuje svoju žrtvu, najčešće emotivno, kažnjava žrtvu tako što nameće osjećaj krivice, poziva na stid i dužnost prema njemu i njegovoj pomoći.

Spasioc: odlika spasioca je velika povezanost sa žrtvom i osjećanje bjesa i prezira prema progonitelju. Kako je već rečeno spasilac nema moć da spasi nekoga, i često ga to niko nije ni tražio. On predstavlja rame za plakanje koje je žrtvi potrebno. Spasilac onesposobljava žrtvu jer joj konstantnim pomaganjem ne dozvoljava da preuzme odgovornost na sebe, i šalje joj potrebu da nije sposobna sama da uradi nešto bez tuđe pomoći.

U dramskom trouglu dolazi do zamjene uloga.

Primjer dramskog trougla

Žena (žrtva) koju muž psihički i fizički zlostavlja (progonioc) se žali drugarici na loš odnos sa mužem, nerazumijevanje i nasilje. Drugarica iz ljubavi želi da pomogne prijateljici i tako ulazi u ulogu spasioca, iako to možda ni nije tražeo od nje.

Ona želi da spasi svoju drugaricu, jer procjenjuje da ne može to sama da uradi i misli da joj treba podrška. Ona drugarici objašnjava da ne treba da ostaje u takvom odnosu i daje joj podršku da izađe iz njega, čak joj nudi da boravi kod nje dok se ne snađe.

Žrtva prihvata pomoć drugarice i napušta muža. Nakon kratkog vremena žrtva odluči da se vrati mužu jer nije spremna na sampostalan život, emotivno je vezana za njega ili ima neki drugi razlog te se vraća mužu.

Objašnjava mu da ju je drugarica nagovorila i podržala je da ga ostavi. Tada se prijateljica osjeća izdano, osjeća se kao da je njen trud bačen u vodu jer je drugarica nije poslušala i vratila se mužu, te ona sada iz uloge spasioca prelazi u ulogu progonioca, ljuti se na prijateljicu, izaziva joj osjećaj krivice, optužuje je da nije sposobna da prevaziđe to i da nije ni za bolje kada se vratila. Muž koji je prvobitno bio progonitelj sada postaje spasilac, tako što daje podršku ženi da njena drugarica nije u pravu i može čak da postane i progonitelj drugarice tako što je krivi da je htjela da mu uništi brak.

Svjesnost kao ključ za promjenu

Važno je imati svijest o ovim ulogama i prepoznati kada nas neko poziva da budemo njegov spasioc, ili oduprijeti se našoj želji ili tendenciji da nekome pomognemo ukoliko nas to osoba nije tražila ili ako je osoba sposobna da se iznese sa problemom sama.

Važna je svijest o tome da kada nam neko i zatraži pomoć ne budemo njegov spasioc koji će da mu daje jasne upute kako i šta će da čini. Spasioci se posvete tome da pomognu drugima, ulože veliki trud i puno vremena, a kada se njihovi savjeti ne uvaže ili ne ispoštuju, osjećaju se izdano, ljuto i nepoštovano.

Ako želite da naučite rješavati konflikte takođe važno je imati svijest i o tome kada smo progonitelj nekome i da li je neophodno da budemo u toj ulozi, kao i to da prepoznamo kada ulazimo u ulogu žrtve i otpisujemo svoje kapacitete da se izborimo sa nekom situacijom iako ih imamo.

Izlaz iz drame

Svijest da prepoznamo kada ulazimo u psihološku igru dramskog trougla, kao i vještinu zdrave komunikacije koja nam je potrebna da preuzmemo odgovornost za svoj život – učimo vas u okviru ZABLISTAJ online programa životne i poslovne harmonije.

Informacije o ZABLISTAJ programu,  popustima, upisu i načinu prijave, saznaj klikom na ovaj link.

Helena Bakić, psihoterapeut u edukaciji


Zivotni atelje Banja Luka 2021 | Created by LunaMedia | All rights reserved.