Naš pristup jogi

JOGA je putovanje samog sebe, kroz samog sebe i prema samom sebi”. 
Baghavad Gita

Joga je najstarija filozofija na svijetu koja proučava samospoznaju čovjeka sa ciljem razvoja svih njegovih potencijala.

Ova spiritualna vještina sa tradicijom dužom od 5000 godina, potiče iz Indije i sastoji se od tjelesnih i duhovnih vježbi koje omogućavaju sjedinjenje tijela sa umom i duhom te dostizanje unutrašnje ravnoteže i svijesti o nevjerovatnim mogućnostima ljudskog bića.

Joga vježbe Banjaluka

Joga čini nemoguće mogućim!

Riječ Joga (sanskrit) znači jedinstvo i zahvaljujući ovom sistemu rada na sebi čovjek doživljava osjećaj jedinstva i povezanosti individualnog sa univerzalnim, mikrokosmosa sa makrokosmosom i konačnog sa beskonačnim.

Redovnim praktikovanjem Joge čovjek dolazi u kontakt sa svojom istinskom prirodom, dobija bolje razumijevanje smisla života i lakše savladava svakodnevne napore i izazove.

7  dokazanih pozitivnih učinaka Joga vježbi na zdravlje i opšte psihofizičko stanje:

 1. JOGA OSTVARUJE RAVNOTEŽU TIJELA, UMA I EMOCIJA
  Moderna istraživanja otkrivaju ono što je joga filozofija u Indiji otkrila hiljadama godina ranije: um i tijelo su blisko povezani i jedno na drugo odmah utiču. Ako gledamo u pod dok hodamo i odjednom podignemo glavu gore, emocije će odmah pratiti promjenu i bolje ćemo se osjećati. Kroz izvođenje yoga vježbe, ali i tehnika disanja naše tijelo, um i emocije se vraćaju u savršenu ravnotežu i mi se ponovo osjećamo kao da je sve u redu i da su sva rješenja u nama.
 1. JOGA NAS UČI DA PRAVILNO DIŠEMO
  Joga nas uči kako bolje, dublje, sporije i potpunije disati. To značajno poboljšava funkciju pluća i omogućava opuštanje cijelog tijela.
 1. JOGA POVEĆAVA FLEKSIBILNOST I POKRETLJVOST
  Joga poboljšava elastičnost i mobilnost svih zglobova, povećava rang pokretljivosti i smanjuje ukočenost i bolove.
 1. JOGA URAVNOTEŽUJE TJELESNU TEŽINU I STVARA ZDRAVE NAVIKE U ISHRANI
  Joga smanjuje lučenje kortizola, ubrzava sagorijevanje viška kalorija i smanjuje masnu masu. Povećava želju za zdravijim životom i podstiče nas da stvaramo nove, zdravije prehrambene navike.
 1. JOGA POVEĆAVA PRISUTNOST U SADAŠNOSTI
  Joga nam pomaže fokusirati se na sadašnjost i postati svjesniji o našem tijelu i njegovim potrebama. To donosi bolju koordinaciju poktreta, bržu reakciju i poboljšanje pamćenja.
 1. JOGA OTKLANJA STRES
  Joga smanjuje negativne efekte stresa na tijelo, doprinoseći opuštanju i smanjujući lučenje hormona stresa – kortizola. Smanjuje pritisak, poboljšava probavu i osnažuje imunitet. Pomaže nam da ublažimo simptome depresije, ansioznosti, astme, nesanice i umora.
 1. JOGA SMANJUJE BOLOVE
  Joga značajno smanjuje bolove i mnogima je pomogla da iscjele povrede – istraživanja su dokazala da se izvođenjem asana, meditacijom ili kombinacijom te dvije vještine smanjuje bol kod pacijenanata koji boluju od raka, multiple skleroze, artritisa, reumatskih i ostalih hroničnih bolova.