Da li sam uspjela živjeti flow?

Znate kako kažu – preko noći. U noći 26.6.2013. spremala sam prezentaciju na temu – kako vrhunski umjetnici dolaze u kreativno flow stanje? Rad sam nazvala “Ključevi za kreativnost”. To je bio moj odabir teme za odbranu Master rada na NLP institutu u Beogradu.

Sjećam se koliko sam bila fascinirana tom lakoćom stvaranja, osjećaju slobode i povezanosti sa sobom koju su ti veliki kreativci imali.

Kako se postaje flow-master?

Na kraju prezentacije sam svim dragim kolegama iz NLP grupe poklonila flomastere na koje sam zaljepila specijalnu naljepnicu sa ciljem da ih podsjeti da su FLOW- MASTERI. Da sada imaju alate i znanje da žive i kreiraju iz stanja flow-a.

Ta prezentacija mi je bila toliko važna da sam zbog iste odbila predavanje da tog dana predajem na TEDx konferenciji u Banjaluci. Iz ove perspektive, vidim da sam tada vjerovala da moram biti savršena i previše se trudila da rad bude fenomenalan, ali šta me briga,bio je fenomenalan, a ja sam usput naučila da otpustim naporni zahtjev za savršenstvom.

I tako, preko noći evo nas u februaru 2022. Prošlo je tačno 9 godina, xx noći i dana, od kako učim da živim flow. To učenje se proširilo i produbilo kao bonsai drvo, sa mnogo grana i grančica i korijenjem kojem treba prilično njege.

Ko bi rekao da će to učenje da traje tako dugo? Ko bi rekao da će to učenje da ide tako brzo? I ko bi rekao da stvar nije konačna nego cjeloživotno učenje. Stvar je perspektive, kao i uvijek u životu.

Da li se grlimo kada ne ide ili se tučemo iznutra? Da li mislimo da će teške okolnosti brzo proći, a one dobre trajati i nalaziti put do nas? Optimizam je začin za slastan život.

Kao i optimizam i povezanost je vještina koja se uči. Prva lekcija povezanosti – nije sve u glavi, ima nešto i u stopalima. Da bismo bili povezani, nužno je da osjetimo da imamo i donje dijelove tijela, da smo na zemlji, da je ispod stopala podrška i organizam čiji smo mi djelić i organ, majka zemlja. Kako ćete znati da ste se u životu povezali, ukorijenili, uravnotežili (donekle) i da ne živite više život u glavi?

Kada češće počnete osjećati stopala, energiju i iskustvo u stopalima, nego što čujete vrtlog automatskih, najčešće sabotirajućih misli.

Ostaje misterizno pitanje ko je programirao podsvjest čovječanstva, otklonio nam mogućnost telepatije, intuicije, downloadovanja informacija iz svemira, super kompjutera u kojem su već svi odgovori i kojeg možemo kontaktirati kad god smo povezani.

Život u glavi u suštini i nije život nego traka. Programirana zapisa. Šaman i psiholog Alberto Villoldo je govorio da je njegov otac živio ukupno 2.5 godine. Tačnije, probudio se sa 72 godine i živio je do 74 i po godine. U posljednje 2.5 godine je stvarno osjećao život, sve prije toga je mislio. Mislio da je život biti dobar čovjek, dobar radnik, dobar otac. Mi obožavatelji Transakcione analize i psihoterapije bismo rekli – otac mu je živio iz drajvera “ugodi drugima”.

Kad živite iz drajvera “ugodi drugima” stalno imate uvjerenje da činite ispravno za druge, da trebate učiniti onako kako bi se njima svidjelo,  a svoju ugodu ostavljate za poslije.

Vaš život je društveno prihvatljiv, a lično i duševno nepodnošljiv.

A šta je potrebno da bismo se  se povezali, da bi se uravnotežili različiti dijelovi nas i da bismo stvarno živjeli, stvarno osjećali život, učestvujući više u svakom trenutku?

Svako jutro u meditaciji i tokom svakog slobodnog trenutka u toku dana (u vožnji, u šetnji, pred spavanje i slično), upitajte se:

  • Kako da vidim i čujem stvari drugačije?
  • Kako da uradim stvari na kreativan, originalan način?
  • Kako da napustim društveno prihvatljiv život i kreiram drugačiji život po svojoj mjeri?
  • Kako da svaku radnju uradim na najjednostavniji način?
  • Kako da uzimam informacije iz super komjutera zvanog sve-mir?

Tri odluke za flow od života

Ako si u flowu, nisi u naporu. Ako si u naporu, nisi u flowu. Sila i forsiranje su društveno prihvatljiva ponašanja koje su dio programiranosti, ali zapravo uopšte ne funkcionišu i ne donose rezultate. Ako se jako trudiš, ti ćeš se kad tad umoriti, ali nećeš dobiti to što želiš.

Flow je  prepuštanje prirodnom toku života. To je ono kad radiš nešto u čemu uživaš toliko da zaboraviš na vrijeme.

Ako želiš živjeti u flowu, imaš tri odluke:

  • dati sebi prostora za mir i tišinu
  • pronalaziti svoj prirodni ritam
  • redovno ugađaj sebi
Da se vratimo na vrijeme. Kako sam nakon 9 godina rada na re-kreiranju vlastite ličnosti, karaktera i stanja tijela, uspjela da živjeti flow?

Sa mnogo letova, padova, ranjenih krila. Sa mnogo pritisaka na dugme rewind, pogledaj (nauči) lekciju ponovo, napravi istu grešku, jer obrazac trial-error je očito moj način da steknem to duboko iskustvo i kredibilitet u flow zoni.

Za ovih 10 godina sam čula toliko svojih i tuđih izgovora da ne budemo u flowu, da ne budemo ta kreativna sila, da ne ugodimo sebi i ne živimo po svojoj mjeri. I od svih žena koje sam upoznala, samo jedna nije imala drajver “ugodi drugima” i to je bila jedina žena koja ima sve. Jednom prilikom sam predložila poznanici da modelujemo tu njenu sposobnost “žene koja ima sve”, ali poznanica reče da ova neće pristati na to, jer zašto bi ona ugodila nama:).

Malo banalizujem, kako bismo svi primilu suštinu poruke. Nema flowa bez ugađanja sebi ali i postavljanja granica sebi.

A kako oni najveći flow-masteri ulaze u to uzvišeno stanje ljudske svijesti koje nije rezervisano samo za Teslu i one koji svoj automobil po njemu nazovu, pogledajte na mojoj davnoj prezentaciji iz 2013., kao i predavanju koje prati prezentaciju.

Usput, to je bio jedan od mojih prvih govora pred publikom, bilo je tako iskreno zdušno i amaterski, što znači sa puno ljubavi. Uživajte. I zaboravite na vrijeme!

Video predavanje:

Prateća vizuelna prezentacija:

https://www.slideshare.net/bojanablazevic

Zivotni atelje Banja Luka 2021 | Created by LunaMedia | All rights reserved.