Kako živjeti sa više radosti?

Zamisli scenario u kojem voziš na posao i ugledaš ženu kako lagano i sporo hoda i pjevuši sa osmijehom. Pomisliš da je čudna ili nerealna.

Kolega na poslu koji se tako ritantno smije da ti stvara neugodnost u stomaku. Dolaziš kući, djeca u komšiluku se igraju i blebeću bez prestanka. Nema veze, za dva dana je  godišnji odmor, jedva čekaš. Tamo te dočekuje predivan apartman. A u apartmanu pored se dešava proslava momačke večeri.

Odrasli smo uz ozbiljne ljude, oko nas je ozbiljno okruženje i naučeni smo da u životu postoji ravnomjerna količina boli i zadovoljstva, radosti i tuge. Kada uživamo u nečemu dva sata, dobijemo opomenu od mozga da je vrijeme isteklo i da je potrebno da se uozbiljimo.

Svi ljudi iz gornjeg scenarija emituju osjećanje radosti.

Radost  do čovjeka prosječne svijesti dolazi u ograničenoj količini, rezervisana za posebne, zaslužene trenutke i datume u kalendaru. Takođe, naš organizam je ima naviku i očekivanje da se nesi neki zaplet, vhunac i rasplet, zbog čega vrlo spretno nađemo novi razlog za dramu.

Osim ako ne radimo na podizanju nivoa svjesnosti. Uspostavljanjem komunikacije između uma i tijela, naš sistem lakše i brže uči, a evo kako se možeš naučiti većem nivou radosti:

1. Započni jutro, pauzu i večernje opuštanje tako što ćeš za manje od jednog minuta obratiti pažnju na tijelo, opustiti ramene i izgovoriti: Ja učim da osjećam radost.

2. Izaberu jednostavnu aktivnost koja u tebi budi osjećaj radosti i koju ćeš uvrstiti u svoj dan.

3. Odvoji nekoliko sekundi i pomisli na osobu koja u tebi uvijek budi prijatna osjećanja i primijeti kakav osjećaj ti to stvara u tijelu.

4. Pronađi svoju fotografiju iz trenutka u prošlosti u kojem si osjećao radost i postavi je na vidno mjesto.

 A zašto je uopšte važno da se osjećamo dobro?  Pa da bismo živjeli srećno do kraja života. To je obećanje sebi koje samo svjesnošću može da se ispuni. I koga je briga da li je to čudno?


Zivotni atelje Banja Luka 2021 | Created by LunaMedia | All rights reserved.