Kako započeti osnovnu praksu meditacije?

Korak 1: Zauzmite udoban položaj

Možete da sjednete na stolicu ravnih leđa ili da legnete na ravnu podlogu, na leđa. Provjerite da li je vaša kičma ravna jer je ona provodnik energije. Takođe, tokom dužih meditacija lakše je ostati budan ukoliko su vam leđa ravna. Ako započnete sa meditacijom imajući to na umu, vaše tijelo će se priviknuti na taj položaj posle određenog vremena redovnog vježbanja. Ravna leđa će spriječiti bol tokom dužih meditacija.

Korak 2: Nježno zatvorite oči

Kada zauzmete udoban položaj nježno zatvorite oči i opustite mišiće na licu. Ne stiskajte oči. Ako osjetite napetost mišića lica, ponovo ih opustite. U ovoj fazi je cilj da opustite svaki dio tijela. Ako osjetite napetost u određenim dijelovima tijela, udahnite duboko i sa izdahom i jasnom namjerom, dopustite napetosti da vas napušta.

Korak 3: “Pročistite um”

Ovo je dio meditacije koji zahtijeva najviše prakse. Čišćenje uma je najvažniji i najizazovniji aspekt prakse. Ideja je da posmatrate svoj um i da ne donosite nikakve zaključke i prosuđivanja, to jeste da se ne identifikujete sa svojim mislima, kakve god da su  – vi vježbate ulogu  nepristrasnog posmatrača misli. Ako uzmemo za primjer da je nebo svijest, a oblaci su vaše misli. Jednostavno pustite oblake da dođu i odu. Ne obreshrabrujte se ako ne možete jasno posmatrati svoje misli. Namjera je samo postati svjestan svojih misli. Nakon toga, mozak će usporiti rad i vi ćete postajati sve smireniji.

Korak 4 : Nastavite da puštate sve misli koje bi vam mogle pasti na pamet

Pauze između misli postaju sve duže  učestalije što duže vježbate. Pauze su ustvari ključne, jer kada naučite da zastanete, usporite i osvjestite pauze, tada imate mogućnost da sagledate širu sliku raznih situacija i da donesete svoj svjesni izbor. Pauze su sadašnji trenutak.

Nekoliko savjeta koji će vam pomoći tokom prakse

Dajte sebi vremena! Ako očekujete da ćete to uraditi savršeno, zapravo možete sebi stvoriti više stresa nego što otpuštate. Na početku krenite sa kraćim vremenskim intervalima (5 min), a kasnije kroz praksu povećavajte taj vremenski period. Sa praksom meditacija postaje lakša i efikasnija. Nakon meditacije osjećati ćete se osvježeno i opušteno i bićete spremni za ostatak dana.

Postavite vremenske ciljeve! Tokom meditacije dvije minute vam mogu izgledati kao vječnost kada počinjete da praktikujete meditaciju. Često vam se mogu pojaviti misli poput “Da li je moje vrijeme isteklo?” ili “Da li sam dovoljno dugo meditirao?” Možete da podesite tajmer koristeći aplikaciju na vašem telefonu na vrijeme koje želite. Sa vježbanjem ćete možda reći “Vau to je bilo 10 minuta!” Kada vam je ugodno produžite vašu meditaciju na koliko želite.

Nauči intuitivno disanje i ostvari kontakt sa intucijom iz srca, putem individualnih seansi ili grupnih joga časova  online ili uživo.

Informacije i prijave: bojana@zivotniatelje.com

Prijavi se i na besplatan Intuitivni newsletter koji ti šaljem svake sedmice i živi svakim danom sve više iz svog središta – iz svog srca.


Zivotni atelje Banja Luka 2021 | Created by LunaMedia | All rights reserved.