Kako vam meditacija može učiniti život lakšim?

Šta je meditacija?

Meditacija podrazumjeva prilagođavanje i unapređenje vaše pažnje, svjesti i energije kroz ponavljajuću praksu. Željeni ishod meditacije je pažljivost, sposobnost da budete prisutni u trenutku. Vježbe meditacije mogu da traju od nekoliko minuta do nekoliko sati, a najbolje bi bilo kada bi ste meditaciju praktikovali svakodnevno.

Ko meditira i zašto?

Meditacija je za svakoga i može se oblikovati tako da odgovara bilo kojem stilu života ili lokaciji. Mnogi ljudi praktikuju meditaciju kako bi se oslobodili stresa i na taj način unapredili svoje zdravlje, postali efikasniji, postigli mir, dobro raspoloženje, jednom riječju postigli blagostanje. Osim unapređenja vašeg psihološkog zdravlja praktikovanjem meditacije možete da unapredite i svoje fizičko zdravlje.

Tokom meditacije ne isključujete vaše misli i osjećanja već učite da ih posmatrate bez predrasuda, čime stičete  njihovo bolje razumijevanje. Boljim razumijevanjem vaših misli i emocija upoznajete pravog sebe  i vremenom naučite da vaše misli i tijelo treba rade za vas , a ne protiv vas.

Naučiti meditirati je poput učenja bilo koje vještine. Zamislite to kao vježbanje mišića, potrebna je dosljedna praksa da bi ste imali rezultate. Ukoliko redovno praktikujete meditaciju, vremenom vam postaje sve lakše i ugodnije. Ne postoji savršena meditacija, ponekad će vaš fokus lutati ili ćete zaboraviti da pratite dah. To je sasvim u redu i dio je iskustva. Najvažnije je da budete dosljedni i da ne odustajete.

Kako započeti praksu meditacije?

Započeti praksu meditacije često može biti teže, nego što zapravo jeste. Za početak treba da pronađete pozu u kojoj se osjećate udobno, možete da sjednete ili legnete. Jedan od najednostavnih načina da meditirate jeste da se fokusirate na ritam vašega daha (udah i izdah), tako što udahnete (1,2,3 sekunde) i izdahnete (1,2,3 sekunde).

Za početak možete da iskoristite mogućnosti današnje tehnologije, pronađete mnogobrojne aplikacije za meditaciju, razne meditacije u obliku audio formata, opuštajuću muziku koja će vas voditi kroz vašu svakodnevnu praksu. Bez obzira koja od metoda radi za vas, preporučuje se da započnete sa kraćim periodima prakse (5 do 10 minuta) i odaberete odgovarajući prostor i vrijeme za vašu praksu.

Meditacija je najefikasnija kad postane dio vašeg svakodnevnog života, međutim to nekada može da bude izazov. Da li meditirati ujutro? Da li meditirati uveče? Da li meditirati pred spavanje? Vrijeme meditacije je vaš lični izbor i zavisiće od vašega stila života i vaših razloga da započnete ovu praksu.

Prednosti meditacije

  • Ublažava stres
  • Podstiče emocionalno zdravlje
  • Pojačava samosvijest
  • Poboljšava koncentraciju
  • Podstiče dobro raspoloženje
  • Može pomoći u borbi protiv zavisnosti
  • Poboljšava kvalitet sna
  • Smanjuje bol
  • Reguliše krvi pritisak

Meditiraj uz stručno mentorstvo i podršku!

Naši večernji Slow Flow yoga časovi u online varijanti su utorkom i četvrtkom od 19 sati, a časovi uživo u joga prostoru u Banjaluci su ponedjeljkom i petkom od 18 30 i 19 45, a svoje individualne časove joge, meditacije i intuitivnog disanja možete zakazati srijedom i petkom.

Prijavite se i na besplatan Intuitivni newsletter i od danas započnite novi, njegujući odnos sa sobom, svojim tijelom i životom.


Zivotni atelje Banja Luka 2021 | Created by LunaMedia | All rights reserved.