Šta su joga poze?

 Šta su joga poze?

Asane su položaji koji se praktikuju u jogi, spadaju u treću granu joga sistema. To su položaji tijela kojima istežete i tonirate vaše mišiće, zglobove, kičmu i cijeli skeletni sistem. Takođe imaju pozitivan efekat na unutrašnje organe, žlijezde i živce, nervni i  limfni sistem i krvotok,  čime održavaju zdravlje vašeg cjelokupnog sistema.

Joga poze smanjuju stres, opuštaju i revitalizuju tijelo, um i duh. Mnoge asane su izvedene iz pokreta i položaja životinja pa tako nose njihova imena kao poza “mačke” ili “kobre”. Praksa asana je kako vježbanje tijela, tako i vježbanje uma. Vašu joga praksu trebalo bi da karekteriše postojanost i lakoća. Postojanost se postiže tako što se koncentrišete na zvuk vašeg daha tokom prakse. Ako izgubite dah, najvjerovatnije se previše naprežete.

Ne postoji savršena poza, neka vam poze dolaze kao koraci plesa. Kao u plesu, kada se previše fokusiramo na mehaniku, oslobađamo se mogućnosti da uživamo u muzici. Mehanika izvođenja položaja je takođe važna za sprečavanje povreda, ali  nikada ne zaboravite krajnji cilj. Osjetite kako muzika života protiče kroz vas dok radite svaku pozu i vaše tijelo će prirodno učiti poze. Takođe asane pomažu u pripremi tijela za meditaciju, oslobađajući napetost i štiteći tijelo od poremećaja pročišćavanjem nervnog sistema.

Fokusiranje na dah u joga praksi


Dah je osnova svake joga prakse. Tokom izvođenja asana dah i pokret treba da budu usklađeni, disanje postaje sve dublje, a razmijena materija putem krvotoka postaje efikasnija. Odgovarajućom tehnikom disanja poboljšava se opuštenost mišića, tako što se fokusiramo na dijelove koji su napeti i svakim narednim izdahom ih dodatno opuštamo.

Fokusiranjem na dah tokom prakse joge omogućava vam da budete u sadašnjem trenutku. Duboko svjesno disanje usporava rad srca i aktivira parasimpatički nervni odgovor, koji umiruje nervni sistem i tako omogućava mišićima da budu opušteni tokom istezanja i ostanu jaki u pozicijama joge koje su zasnovane na snazi. Održavanje dubokog i tečnog disanja će pomoći da se joge vježbe transformišu u meditaciju tokom izvođenja joga položaja.

Uđaji pranajama je jedna od najčešće korištenih tehnika disanja u svakoj joga praksi. Kada praktikujete ovu tehniku disanja kreirate “okeanski zvuk” u zadnjem dijelu grla, tako što nježno stiskate glotis (otvor između glasnih žica u grlu). Disanje tokom izvođenja joga položaja:

Dah treba da bude dubok i ritmički
Ukoliko disanje postane ograničeno, znači da se previše naprežete. U tom slučaju treba da smanjite intenztet poze koji vam omogućava da dišete glatko i tečno.
Tijelo se podiže i produžava tokom udisaja. Na primjer kada se podižete u “planina pozu” koristite udah da bi ste produžili udove i kičmu. Tokom izdaha ulazite dublje u pozu.

Ako želite ostvariti harmoniju u odnosu sa sobom, svojim tijelom i životom, joga položaji i tehnike disanja su tvoji odgovori na pitanje KAKO da promijeniš nešto i počneš vladati svojim zdravljem.

Upitaj se samo da li si spremna i ako je tvoj odgovor DA – koračamo zajedno – jer ne postoji osoba koja je uspjela sama.

Informacije i prijave na joga časove online ili uživo, kao i na individualne seanse disanja, joge ili meditacije: bojana@zivotniatelje.com

Prijavi se i na besplatan intuitivni newsletter koji ti šaljem svake sedmice i zakorači u život balansa i lakoće!


Zivotni atelje Banja Luka 2021 | Created by LunaMedia | All rights reserved.