Intervju povodom promocije knjige Dozvola za bliskost – Ultra.ba

Intervju povodom promocije knjige Dozvola za bliskost – Ultra.ba

“Dozvola za bliskost” je nova knjiga autorke Bojane Blažević. NLP master, yoga instruktorke i reiki praktičarke, a za svoju novu knjigu kaže da je okidač revolucije bliskosti među svima nama – jer će nas omekšati i probuditi, tako da se ubuduće češće upitamo: “Da li ono što činim čini da budem bliže sebi i drugima?”

Ovo je njena druga knjiga, a njen prvi autorski rad Prodavnica istine je priča o potrazi žene za izgubljenim dijelovima svoje duše i interaktivni vodič za oslobađanje ženske moći, ženstvenosti i slobode. Njeno novo djelo donosi odgovore na neka nova pitanja, ali Bojana ne odstupa od svog iskrenog načina pisanja.

“Knjiga je namijenjena svima koji žele razumjeti neosporiv značaj i uticaj bliskosti na naše zdravlje i sreću. Nauka dokazuje da su bliskost i ljubav potrebni čovjeku tokom cijelog životnog vijeka. I kada smo bebe i kada smo odrasli, trebamo tu iskonsku bliskost, blizinu, dodir, zagrljaj, prirodnost, slobodu da budemo ono što jesmo i ogoljeni pred onima koji su nam važni i kojima smo mi važni”, ističe autorka.

U fokusu nove knjige je, kako i sam naslov kaže – bliskost.

“Ono što vidim danas u društvu su mnoge iskrivljene i površne forme bliskosti, kao i stereotipi bliskosti. Bliskost nije čežnja za onim koga nema. Bliskost je sposobnost da tražimo i primimo pažnju od onih koji su već tu, da kažemo kako se osjećamo, kao i da pružimo svoju prisutnost onima koji biraju nas.”

Bojana ističe kako “Dozvola za bliskost” ne zna za pol i godine, te da je namijenjena muškarcima podjednako koliko i ženama.

“Naglasila bih da je knjiga namijenjena i ženama i muškarcima, jer je mnogo muškaraca pitalo za moje knjige i zašto su u ženskom rodu. E pa dragi muškarci i knjige koje žene čitaju oduvijek su u muškom rodu. Pa šta? Uglavnom, knjiga je pisana i u ženskom i u muškom rodu sa ciljem sa se svi približimo jedni drugima.”

Na promociji očekuje mnogo ljudi povezanih jednom plemenitom namjerom za zbližavanje sa sobom i drugima, a za sam kraj otkriva:

“Samo pisanje knjige je veliki čin bliskosti, jer vi kao autor možete biti djelimično iskreni u svojim knjigama, cenzurisati i filtrirati tekstove kako vama odgovara ili možete objaviti tekstove onakvi kakvi su bili nekada i podijeliti ih sa drugima sirove, pa čak i ako ste vi sada na nekom novom mjestu u životu. Svaki dio nas je i dalje dio nas. Biti blizak sa sobom znači kraj preziranja dijelova sebe koji su tamni ili neprijatni. Ja ne čitam knjige autora koji pišu djelimičnu istinu.”

Važno je napomenuti da je “Dozvola za bliskost” savršen nastavak na prvu knjigu “Prodavnica istine”,  jer kroz prvu knjigu upoznajemo najdublje dijelove svoje duše, a kroz drugu si dajemo dozvolu da se ti dijelovi nas integrišu u cjelinu. Kao posljedicu svoje integracije ličnosti, dobijamo odlučnost da se približimo drugima i prihvatimo i njihove pluseve i minuse.

Obe knjige su u prodaji po super ponudi i uz besplatnu dostavu na www.bojanablazevic.com, kao i u knjižarama Kultura u BiH i možete ih platiti na način koji vama odgovara –  po preuzimanju, karticom ili direktno na bankovni račun, u roku od samo nekoliko sekundi.

Priđite bliže sebi i drugima, možda je nekad teže, ali je sigurno ljepše!

Bojana Blažević

Intervju za portal www.ultra.ba