Interaktivna mapa tvog uspjeha

Tvoja jaka želja je informacija da nešto dolazi do tebe. Zato, zaljubi se u svoju ideju, gledaj je svakog dana, posveti joj se, ne kreiraj plan B i biće neizbježno da plan A uspije.

Statični vision-board možeš da zaboraviš. Za tebe sam kreirala interaktivnu mapu vizije i uspjeha zahvaljujući kojoj tokom cijele godine imaš priliku da se krećeš naprijed sa zahvalnošću,  da jačaš vjeru u sebe, da povećavaš svoje šanse za uspjeh i pratiš svoja ostvarenja.

      Kako kreirati interaktivnu mapu uspjeha i vizije:
vision board
  1. JASNA NAMJERA – Kreiraj jasnu namjeru šta želiš postići sa ovom tablom vizije tvog života, bilo da je to ostvarenje ciljeva u ovoj godinu, fokus na jednu stvar koju želiš ostvariti, razvoj određenih vještina ili  odnos/i – definiši u čemu želiš da ti pomogne tabla vizije i šta tačno želiš postići zahvaljujući njoj. Neka tvoja namjera bude formulisana u obliku jednostavne, pozitivno iskazane rečenice koja govori o osjećaju/emociji koju će ti donijeti ostvarenje cilja mape. Neki od primjera: Ja sam ponosna na sebe; Ja dijelim svoje talente sa svijetom; Ja uživam u izobilju zdravlja/novca/ljubavi… Ja sam u skladu sa sobom; Ja radim baš ono što volim; Za mene se sve odvija onako kako je najbolje…Ja živim najbolju verziju svoje ličnosti…
  2. LISTA ZAHVALNOSTI – Da bismo bilo zadovoljni svojim postignućima i znali se uvijek iznova motivisati na dalja ostvarenja, ključno je da razumijemo značaj i moć zahvalnosti. Zbog toga, mapu tvoje vizije počinjemo sa listom zahvalnosti koja sadrži spisak svih ljudi, odnosa, materijalnih i nematerijalnih stvari na kojima smo zahvalni.
  3. 10 STVARI KOJE VOLIM KOD SEBE – Moramo biti svjesni dokle smo već došli u životu i podsjećati se na to, da bismo znali: ono što sam mogao jednom, mogu ponovo. Zato napiši svoje jake strane, odnosno kreiraj spisak od 10 stvari koje voliš kod sebe.
  4. CILJEVIMA DO BALANSA – Da bismo bili zadovoljni sobom i svojim životom, moramo pokloniti jednaku pažnju različitim segmentima svog života: ljubav i porodica, posao i karijera, lični i duhovni razvoj, avantura i putovanja, materijalna ostvarenja…Pogledaj različite segmente svog života i izaberi ciljeve koje ćeš ostvariti u svakom od njih u ovoj godini. Kreiraj maksimalno tri cilja u svakoj od životnih oblasti i napiši koje tačno korake ćeš učiniti u pravcu njihovog ostvarenja.
  5. UČINI MAPU INTERAKTIVNOM – Tvoja tabla vizije će cijele godine biti interaktivna, jer svaki cilj koji ostvariš označiš kao ostvaren i dopisuješ na listu zahvalnosti!
  6. PRONAĐI ONO ŠTO TE MOTIVIŠE – Za dodatnu motivaciju, pronađi u časopisima ili na internetu motivacijske poruke u koje vjeruješ i koje ti podižu energiju, te slike koje te inspirišu i podsjećaju na ostvarenje tvojih ciljeva.
  7. DVIJE MINUTE DNEVNO RADI NA VJERI – Odvoji dvije minute svakog dana za rad na vjeri u sebe, u život i u svoju viziju. Kako? Tako što ćeš svakog dana ponoviti u sebi ili naglas svoju jasnu namjeru, odnosno unutrašnju odluku o tome ćemu ti služi mapa tvoje vizije i šta ostvaruješ putem nje. Zatim pogledaj sve poruke, slike, motivacijske rečenice i podatke koji se nalaze na mapi i odluči koji korak ili korake ćeš danas preuzeti da ideš naprijed ka ostvarenju svojih ciljeva.

Ukoliko bude potrebe, ažuriraj mapu tokom godine tako što ćeš kreirati novu, osvježenu mapu. Ko zna, možda uz nju ostvariš ciljeve mnogo brže od očekivanja. Očekuj najbolje i usput uči da se ne vezuješ za očekivanja.

Hvala na čitanju i pažnji!

Bojana Blažević


Zivotni atelje Banja Luka 2021 | Created by LunaMedia | All rights reserved.