Balansirane čakre, balansiran život!

Postojanje energetskih centara moći, njihovo balansiranje i punjenje je u fokusu mnogih drevnih praksi, kao što su akunpuktura, borilačke vještine, reiki i joga. Svako od nas ima sedam glavnih čakri koje se pružaju od dna kičme do vrha glave.

Ova područja skladište energiju i šalju je kroz merdijane (tokovi životne energije u tijelu), kako bi opslužili energijom cijelo tijelo i omogućili balansiran život.

Životna energija može rasti i opadati. Svaka naša misao može izazvati promjenu energije u tijelu.

Probajte odmah!

Pomislite na nešto što vas brine. Fokusirajte se da osjetite kakav to uticaj ima na tijelo. A onda pomislite na nešto što jako volite i u čemu uživate. Obratite pažnju na promjene u svom tijelu i u svekupnom stanju.

Energija u čakrama može da bude blokirana i da stagnira i  negativno utiče na zdravlje tijela i balansiran život. Svaka od sedam glavnih čakri bavi se različitim aspektima tijela, uma i duše, mada su sve one međusobno povezane i međusobno zavisne.

Balansirane čakre, balansiran život!


Prvi centar moći u tijelu

Prva, korijenska čakra je oslabljena kod velikog broja ljudi. Smještena je na početku kičme. Bavi se pitanjima životnog preživljavanja, osjećanjem pripadnosti, plemenskog principa, stabilnosti i sigurnosti, a može da bude oslabljena emocijom straha ili nesigurnosti.

Zbog toga, prva čakra zaslužuje našu dodatnu ljubav i pažnju. Ona djeluje kao pumpa ostalih čakri koja podstiče protok energije kroz čitav sistem. Ako je ova čakra slaba, onda ni ostale čakre neće raditi efikasno.

Zato obratite pažnju na znakove koji upućuju da je prva čakra oslabljena i predano radite na tome da je ojačate.

Pet znakova slabije prve čakre

  • Osjećate nedostatak energije i vitalnosti, što dovodi do nepostojanja volje da nešto kreirate.
  • Vaš osjećaj blagostanja zavisi isključivo od spoljašnjih okolnosti. Dok se sve dešava onako kako vi želite, osjećate se u redu, ali kada spoljašnje okolnosti nisu po vašoj želji i volji, osjećate se krajnje nesigurno.
  • Osjećete nedostatak samopouzdanja da se bavite bilo čim što je izvan vaše zone komfora.
  • Vjerujete da samo novac stvara vašu sigurnost
  • Imate neke od fizičkih simtoma: poremećaj ishrane, bolovi i povrede u stopalima i nogama, problemi sa debelim crijevom, poremećaj imunog sistema i poremećaj kostiju.

Pet stvari koje možete da učinite da bi ojačali prvu čakru

Vježba “Sigurna u sebe“

Zapišite na papir sve što smatrate da vam pruža osjećaj sigurnosti. Zatim precrtajte sve predmete na toj listi koji bi vam se mogli oduzeti bez vašeg odobrenja. Šta je ostalo? Bilo šta? Sada napravite listu pod nazivom “Stvari koje se nikada ne mogu uzeti od mene”. Možda ćete morati da razmislite o ovim stvarima, ali je definitivno vrijedno vašeg vremena.

Dah „Stop strahu“

Iz bilo kojeg udobnog sjedećeg položaja duboko udišite u donji stomak i dno kičme. Zatim zadržite dah i čvrsto uvucite područje od pupka do zadnjice nekoliko sekundi. Izdahnite duplo dužim izdahom od udaha. Ponovite nekoliko puta i pokušajte da osjetite kako se povećava prostor u dnu kičme/raste osjećaj topline/osjećate se sigurnije.

Joga vježba „Kružnice karlice“

Namjestite se u sjedeći položaj, ravnih leđa, prekrštenih nogu i spustite dlanove na koljena.

Polako pravite kružnice, odnosno rotirajte kukove i struk u smijeru kazaljke na satu i tako počnite da izvodite rotaciju karlice.

Oslonite se na ruke koje su na koljenima. Držite pokret sporim i postojanim, dišući prirodnim ličnim ritmom. Dišite kroz nos ako možete. Nastavite raditi kružnice najmanje trideset sekundi. Onda uradite kružnice na suprotnu stranu u istom trajanju.

Dodatni prijedlozi:

  • Povežite se sa zemljom na fizički način. Hodajte bosi po zemlji ili sjedite ispod velikog drveta i naslonite se na stablo.
  • Pjevajte zvuk “O” i obratite pažnju na bazu kičme i osjetite kako vibrira i isijava crvenu boju, šaljući životnu energiju i zdravlje donjem dijelu tijela.

Ove i mnoge druge načine da se opustiš, riješiš stresa i dovedeš svoje biće u stanje unutrašnjeg balansa, radimo u okviru mjesečnog online joga paketa za balans. Svi joga časovi se održavaju uživo, putem Live streaminga tako da imaš moje vođstvo i podršku.

Sijaj sada kraljice!

Bojana Blažević

Naša preporuka: Kako upravljati energijom!


Zivotni atelje Banja Luka 2021 | Created by LunaMedia | All rights reserved.