Ajurvedska ljekovita samomasaža Abjanga

Ajurveda me osvojila prije 8 godina kada sam bespomoćno pokušavala da zatrudnim. Imala sam endometriozu koja je toliko uznapredovala da je desetak ginekologa jasno i glasno reklo da su šanse da zatrudnim i održim trudnoću ravne nuli. Uskoro sam upoznala Dr Suresha Swarnapurija u Zagrebu u jednom ajurvedskom centru, u namjeri da se naučim wellbeing-u i kako da pripremim svoje iznemoglo tijelo za potencijalnu trudnoću. Jedan dio mene je ipak vjerovao, ako sve uradim “ispravno”, da će se desiti. Jedna od terapija koju mi je savjetovao da radim, da bih osjećala svakodnevnu pripadnost duha tijelu, je Abjanga masaža.

Ajurveda upravo radi to: usklađuje jedinku sa sobom i okolinom, jer često zaboravljamo da smo društvena bića i koliko god mentalno, emotivno i duhovno bili razvijeni, zajednica nam je potrebna za opstanak, odnosno evoluciju.

Ono što je važno da znate prije masaže i šta da pripremite:

  • masažu je poželjno raditi na gladan stomak, čak se savjetuje da ni vodu ne popijete prije ovog  rituala. Naravno, uvijek je bitnije da je uradite, pa ako niste uspjeli po ovim pravilima – možete kad stignete.
  • ako ćete je izvoditi sjedeći, potreban vam je peškir, predlažem da ga namijenite samo za ovu svrhu (jer teško ćete ulje iz njega izvući i otkuhavanjem). Ukoliko je izvodite stojeći, potrebno je samo da stojite na nečemu i da vam nije hladno.
  • ugrijte kupatilo ili prostoriju u kojoj ćete se masirati
  • ugrijte oko decilitar susamovog ulja (zavisi od kože, neka upija više neka manje). Drugi put kad je budete radili, znaćete tačno da li da dodate ili oduzmete količinu ulja. Moja koža je jako suha i meni je potrebno pola čaše ulja.

Šta Abjanga donosi?

Abjanga je jedna od najstarijih poznatih masaža, i vrlo je ugodan, opuštajući tretman.  Jača nervni, mišićni i imuni sistem, detoksikuje organizam, smanjuje stres i savršeno umiruje um. Ukoliko imate problem sa nesanicom, posebno će vam prijati. Kožu takođe čisti, primijetićete nakon samo nekoliko dana kako je sjajna i meka. Kad su u pitanju veći zdravstveni problemi, Abjanga se izvodi od 14 do 21 dan uzastopno. Počinje dan nakon menstruacije, pa koliko je potrebno.

Za moje stanje je na primjer savjetovan 21 dan. Po ajurvedskoj tradiciji, prva Abjanga masaža radi se šest dana nakon rođenja, da bi dijete lakše izašlo iz grča fetalnog položaja, ali i da mu se ojača imuni i nervni sistem.

Postupak:

Krenite od tjemena ili lica (ukoliko ne želite da umastite kosu), temeljno se posvećujući svakom dijelu tijela. Dugim pokretima masirajte noge, leđa, ruke i vrat u pravcu prema srcu, dok kružnim  pokretima masirajte zglobove, stomak, grudi, guzu, ramena, lice i glavu. Pritisak ne mora biti jak, bitnije je da budete temeljni i da to radite svjesno.

Tjeme

Kao kod frizera, prstima energično ali sporo utrljavajte ulje u tjeme glave, minimum minut. Ukoliko vam prija i duže – slobodno.

Lice

Kada masirate lice počnite sa čelom, cijelim dlanom, zatim prstima sljepoočnice nekoliko krugova; dlanovima masirajte obraze, a nakon toga prstima pravite krugove oko očiju, te oko usana. Nos odozgo prema dole i nekoliko puta sa oba kažiprsta od vrha nosa ustranu, prema obrazima. Zatim bradu i ispod nosa jednim prstom.

Uši

Prvo ih probajte punim dlanom masirati ukoliko vam to prija, a zatim se posvetite resicama. Takođe, malo ulja stavite i na mali prst pa izmasirajte unutrašnjost ušiju. Meni lično, najugodniji dio, nakon stopala.

Vrat

Zatim slijedi vrat, od donje vilice prema dole do grudi

Grudi

Ukoliko ste nervozni i osjećate previše negativne energije, masirajte kružnim pokretima suprotno od kazaljke na satu, a ukoliko vam nedostaje energije, letargični ste i umorni – u pravcu kazaljke na satu. Ukoliko ne možete da procijenite – masirajte u oba pravca jednak broj pokreta.

Ruke

Zatim se posvetite dlanovima:  ne zaboravite da svjesno masirate i svaki prst, zglob šake kružno i penjite se tako postepeno do ramena i pazuha. Pazuh takođe ide odozgo prema dole, baš onako kako limfa putuje.

Ramena

Kružnim pokretima se posvetite ramenima, dugo koliko želite. Ovdje se nakuplja dosta “tereta”.

Stopala

Nakon ruku i ramena, idite na stopala. Kao i sa dlanovima, posvetite se svakom prstu. Osvijestite ga i masirajte svaku tačku. Pete su često grube i neosjetljive, iako ih njegujete, pa malo energičnije pritisnite te tačke. Penjite se do prepona i vulve, koju nikako nemojte zaboraviti.

Guza

Pažnju prebacite na gluteuse, koje ćete masirati kružnim pokretima takođe, zatim na donji dio leđa, nježno preko bubrega odozdo prema gore, uz kičmu koliko možete dohvatiti, te na stomak.

Stomak

Masažu završiti na stomaku, jer se tu nalazi i centar moći – solarni pleksus. Ovo je bio centar našeg tijela prilikom rođenja, pa važi za jedan mali univerzum.

Nakon što pređete cijelo tijelo, uživajte maksimalno još deset minuta u dobrobitima koje imate od masaže. Samo pazite i dalje da je prostorija topla. Ja sam dobila preporuku da prije vode nanesem gel za tuširanje, nije mi imalo smisla, ali istina – masnoća se lakše spere. Ipak, ja to uradim dva puta, a i vi ćete sami uvidjeti šta vama odgovara.

*Zašto sam napisala da možete preskočiti tjeme?

Kao neko ko je ovisan o feniranju, možete misliti kako sam reagovala na to svakodnevno uljenje tjemena. Srećom, objašnjeno mi je da je bitniji kontinuitet, a frizuru uništite onaj dan kad ste zamislili da je perete. Tako da, otkad radim ovu masažu najčešće nauljena idem frizeru, kad dođe dan za uljenje glave. Ukoliko vam je kosa kratka, preskočite ovaj dio teksta :).

Zašto baš susamovo ulje?

Susamovo ulje djeluje antiupalno, ali ne samo kad se radi o koži. Takođe, smanjuje bolove u zglobovima, a pozitivno utiče i na razne druge infekcije organizma. Postoje informacije da susamovo ulje usporava razvoj raka kože, najviše zato što ovo ulje na sebi jedinstven način izvlači nečistoće iz pora.

Kada Abjanga ne treba da se radi?

  • Za vrijeme menstruacije
  • U trudnoći
  • Ukoliko imate neke otvorene rane na tijelu
  • Ukoliko imate temperaturu ili groznicu

O Abjanga masaži vam je pisala Jelena Joksimović, urednica magazina “Ljepota i Zdravlje”


Zivotni atelje Banja Luka 2021 | Created by LunaMedia | All rights reserved.