Otpustite negativna osjećanja.. Naučite da pustite sve čega se grčevito držite.

Čini mi se da ove rečenice odzvanjaju  internetom, radionicama i knjigama.

Ipak, ljudi mi se često obraćaju sa pitanjem: Šta uopšte znači  to „otpustiti“? Potrebni su im konkretni koraci kada, kako i zašto otpustiti i zbog toga sam odlučila napisati ovaj tekst – vodič sa koracima koji će vam omogućiti da pustite svoja osjećanja i tako bolje upravljate njima, sobom i svojim životom.

Prvo, prepuštanje je svakodnevni rad i proces koji traje, recimo zauvijek. Dobra vijest je da je sa svakim danom sve zanimljiviji.

Drugo, zahtijeva da donesete odluku. Odluku da ćete se suočavati sa sobom, sa svojom istinom, ma kako ona duboka i strašna bila. Živjeti svoju istinu nije lakši put, ali je put koji naša duša traži i tek kad krenemo tim putem počeli smo upoznavati sebe i prihvatati sebe, baš onakve kakvi jesmo. Nema varanja i prečica na putu istine.

Treće, potrebno je malo ludosti i neozbiljnosti u posmatranju sebe i života. Ako ne uživate u nekom procesu, u ovom slučaju procesu ličnog razvoja, zapitajte se šta će vam taj proces uopšte (jer proces razvoja traje cijeli život..)?

Sad bi me jedna draga prijateljica Jelena pitala uz glasan smijeh: „Jel ti to kažeš da je suočavanje sa istinom zabavno?“

Pa može biti… Gledanje svog straha oči u oči i puštanje da se razlije u punoj veličini po tebi, dok mu govoriš: „Ja sam i dalje tu, gledam te i ostajem tu, a ti radi šta hoćeš.“ To je itekako uzbudljivo, moćno, oslobađajuće. „Možeš me uhvatiti, obuzeti, doći i proći, ali ja i dalje vladam.“

Takav stav zahtijeva hrabrost ili ludost, nazovite to kako hoćete, ali donosi vam pomijeranje granica sopstvene moći, dok bježanje od nečega samo povećava to od čega želite pobjeći. Suočavanje je neophodno za samorazvoj, a izbor ostati ili pobjeći je uvijek na vama.

Ako ostajete, ovo su koraci koji će vam pomoći da pustite sva svoja osjećanja da postoje, posluže vašem razvoju i  prođu kroz vas na prirodan, zdrav i svijestan način:

Korak 1. DIŠITE KROZ OSJEĆANJA

Iak nije porođaj u pitanju, svjesno, duboko i sporo disanje vam može pomoći da zadržite svjesnost i moć posmatranja sebe, umjesto da se izgubite u prebrzim mislima ili katastrofalnim scenarijima koje smišljate. Dišite lagano, sporo i duboko, tako da izdisaj bude duži od udisaja.

Korak 2. ODVOJITE VRIJEME DA IDENTIFIKUJTE  OSJEĆANJE

Nekada je to 2 minute, nekada 2 sata, ono što je važno da date sebi dozvolu da budete opušteni i uzmete koliko god vremena vam je potrebno da identifikujete koji je to osjećaj, a odgovor će onda doći kad bude vrijeme.

Kada mene muči neko osjećanje, a nemam racionalan razlog za to, dajem sebi prostora i vremena da identifikujem koje je to osjećanje. Ponekad je to „mrtva trka“ jer mozak radi veoma brzo i skroz sam u mislima, ali priroda, tišina, meditacija, pisanje ili razgovor sa prijateljima koji nas uzdižu, može da bude veliki podsticaj u otkrivanju toga šta osjećamo.

U ovom lavirintu otkrivanja osjećanja, moramo znati da jedno osjećanje često krije ispod drugo osjećanje. Tako je ispod ljutnje najčešće strah, a ispod depresije tuga, bol. Što znači, budite spremni da savladate mnoge nove vještine: osluškivanje i povezivanje sa svojim osjećanjima.

Takođe, nikada nije uzrok ona očigledna situacija koja mi „na prvu“ mislimo da jeste. Uzrok je u našem posmatranju te situacije i nekom ranijem osjećanju koje nas muči.

Korak 3. DEFINIŠITE GDJE U TIJELU JE OSJEĆAJ

Definišite gdje u tijelu vam je osjećaj i onda pustite da osjećaj prosto bude. Da osjećate, bez da mislite i prosuđujete išta o tome. Pustite da se osjećaj potpuno proširi u svoj svojoj veličini, da se prisjetite kada ste se prvi put tako osjećali u životu… Uradite to u posebnoj atmosferi koju ste kreirali za sebe, uz mirisni štapić, svijeće, muziku ili tišinu. Tek kada ga pustite ono može i da prođe kroz vas i na kraju ode od vas.

Korak 4. PRAVA PITANJA SU UVIJEK KLJUČ

  • Kada sam prvi put ovo osjećala? Najčešće je to u ranom djetinjstvu. Osjećajte odgovor, ne mislite previše i ne analizirajte.
  • Šta sam naučila iz te situacije kada sam se tako osjećala?
  • Čemu mi doprinosi ovaj osjećaj?
  • Šta ima za mene u ovoj situaciji?
  • Gdje će me odvesti nove spoznaje koje dolaze upravo sada?
  • „Da li želim da budem zatvorenik svoje prošlosti ili pionir svoje budućnosti?“ Deepack Chopra

Korak 5. KORISTITE POZITIVNE IZJAVE I UVJERENJA

Uradite to svojim unutrašnjim jezikom, svojim riječima, tako da zaista možete da vjerujete u to što sebi govorite. Na taj način vježbate novi, korisniji, pozitivan stav prema životu koji želite da usvojite.

Neke od pozitivnih izjava:

  • Znam da u ovom postoji nešto za mene…
  • Osjećanja dolaze i prolaze i ovo osjećanje upravo stvara nešto novo za mene…
  • Ja mogu da pronađem mir u svom srcu…
  • Kosmos/Bog/Život me čuva. Znam da sam već sada bezbjedan/na.

I na kraju..

Čestitam!

Postali ste majstori upravljanja svojim emocijama!

Savjetnica za lični razvoj I Basic ThetaHealing instuktor I Rainbow Kids Yoga instruktor u BiH