Joga-za-djecu-banja-luka

Joga za djecu je prava inspiracija, kako za djecu tako i za roditelje. Od kada vodim redovne časove Rainbow Kids Yoge u mom životu je mnogo više igre, a oni koji me dobro poznaju kažu da na mene djeluje zaista iscjeljujuće. Ono što je ključno – klinci je obožavaju i toliko im je zabavno na časovima da se to ne može porediti sa najluđom žurkom.

Krenula je jesenja sezona joge za djecu, kao i školska godina, i teme koncentracije i fokusa su postale aktuelne među roditeljima. I moja kćerka je krenula u drugi razred i trenutno imamo cilj da nađemo najlakši način da radi školske zadatke – onaj koji njoj najviše prija, u kojem ima najmanje otpora  i koji je efikasan (znači što brži). Volimo da imamo puno slobodnog vremena.:)

Dobro nam ide za početak. Glumimo stjuardese dok učimo brojalice, od naslova pravimo pjesme i slično. Tražeći najbolje načine da joj olakšam školske obaveze i doprinesem njenom uspjehu u školi, naravno da sam se sjetila koliko joga može da podrži djecu da lakše uče.

U ovom tekstu vam predstavljam pet joga vježbi koje su efikasan uvodni ritual u učenje kod kuće. Svaka pojedinačna joga poza za samo nekoliko minuta povećaće koncentraciju i fokus djeteta i omogućiti mu svjež start za učenje.

 

1. Namaste poza – Početak pozdrava Suncu

Kada smo fokusirani, možemo postići mnogo više sa svojim tijelom, umom i svakodnevnim zadacima. Približite  djeci njihovim jezikom šta sve mogu da postignu kada imaju bolji fokus.

Za početak, djeci je jednostavnije da namaste pozu rade stojeći.

1. Stati uspravno, spojiti stopala, ispraviti se, držati ruke uz tijelo i za trenutak zatvoriti oči i usmjeriti pažnju na zvuk disanja.

2. Udahnuti i spojiti dlanove u namaste (namaskar*) ispred grudi, u području srčanog centra. Centrirati se sa nekoliko dubljih udaha i izdaha u zavisnosti od uzrasta djeteta, od minimalnih 10 do 20 disanja. Izdišući spustiti ruke stavljajući nadlalice i prste uz tijelo.

*Namaste ili namaskar znači pozdrav, koristi se kao znak pozdrav kod Indijaca i ima predivno značenje. Lijeva ruka predstavlja unutrašnje biće osobe koja pozdravlja, a desna unutrašnje biće one kojoj je pozdrav upućen. Zajedno, osobe postaju jedno, odnosno razvijaju osjećaj jedinstva sa svim bićima. U filozofiji joge namaste znači: “Svjetlo u meni pozdravlja svjetlo u tebi.”

pet-joga-vjezbi

 

2. Drvo poza

Ovo je stojeća poza za ravnotežu, a da bismo održali ravnotežu potrebno je da se koncentrišemo.

1. Pozu izvesti tako što stanemo blago razmaknutih stopala i obratimo pažnju da smo težinu tijela rasporedili po cijelim stopalima. Moguće je provjeriti tako što savijemo koljena i zaljuljamo se lagano naprijed nazad kako bismo vidjeli kakva nam je ravnoteža.
2. Zatim izabrati jednu tačku ispred sebe u koju ćemo gledati sve vrijeme dok traje poza. Staviti ruke na kukove ili ih raširiti ravno na obe strane.
3. Udahnuti i podignuti desnu nogu sa strane, savijajući je tako da se stopalom oslonimo na unutrašnju stranu lijeve noge u području koljena.
4. Osvijestiti ravnotežu i kada osjetimo da smo stabilni podići ruke i spojiti ih dlanovima prvo u namaste i kada osjetimo da imamo ravnotežu, podignuti ih iznad glave i dalje spojene dlanovima.
Disati pet disanja sporije i dublje, usmjeravajući pažnju na zvuk disanja i pokrete stomaka dok dišemo.

drvo-poza

 

3. Orao poza

Jedna od omiljenih poza kod djece koja redovno praktikuju redovne joga vježbe za djecu kod nas u Životnom ateljeu, ali i prilično izazovna poza, idealna za onu djecu koja vole da riješavaju teže zadatke.

1. Stati blago razmaknutih stopala i saviti desnu nogu u koljenu.

2. Lijevu nogu prebaciti preko desne noge i obmotati je oko nje koliko god možemo sa ciljem da je ostavljimo zakačenu za nju tokom poze.

3. Ruke ćemo obmotati na sličan način. Staviti desnu ruku savijenu u području ispored grudnog koša. Saviti lijevu ruku, prebaciti je preko desne i obmotati tako da se dlanovi jedne i druge ruke na kraju spoje.

Ostati u pozi najmanje pet disanja.

joga-vjezbe

 

4. Gospodar plesa

 

Lakša opcija

Stati uspravno. Udahnuti, zatim sa izdahom dižemo desnu nogu i hvatamo njeno stopalo istom (desnom) rukom. Lijevu ruku dižemo iznad glave i držimo ravno i elegantno. Ostajemo u ovoj pozi najmanje pet udaha i izdaha i sa izdahom lagano puštamo nogu i spuštamo ruku uz tijelo. Uraditi istu pozu i sa lijevom nogom i rukom.

Napredna opcija

Stati uspravno. Udahnuti, zatim sa izdahom podižemo desnu nogu dopuštajući da nas ona vuče i izvije kičmu unazad koliko god je to prijatno. Dopuštamo grudima da se otvore što više dok nam se leđa izvijaju i trudimo se da ostvarimo vertikalnu poziciju svog torza. Uraditi istu pozu i sa lijevom nogom i rukom.

Savjet za roditelje: budite kreativni i osmislite afirmaciju za svaku pozu ili je kreirajte zajedno sa djetetom. Uz pozu gospodar plesa djevojčica na primjer može da izgovori u sebi ili naglas: “Kada ciljam kao strijela ja postignem sve što sam željela”! Dječak može reći:“Kada bi moj fokus ovako snažan bio, ostvario bih sve što sam želio“!

joga-vjezbe_banjaluka

 

5. Hrabri ratnik

1. Noge su razdvojene u širini kukova, a stopala su paralelna.
2. Lijelo stopalo okrenuti prema vanjskoj (lijevoj) strani za oko 30 stepeni, a desnu nogu staviti naprijed tako da dobijemo razmak između desne i lijeve nego otprilike u dužini noge. Saviti desnu nogu u koljenu kako bi bila iznad zgloba desne noge (na 45 stepeni).
3. Kukovi i gornji dio tijela su okrenuti prema naprijed, a zadnjica je ravna (ne ide ni naprijed ni nazad previše).
4. Podignuti obe ruke ravno iznad glave tako da dlanovi gledaju jedan prema drugom.
5. Gledati u vrh svog nosa i disati najmanje pet puta, a zatim promijeniti stranu i uraditi pozu na isti način.

Savjet za roditelje:
Ratnik je idealna poza u kojoj možemo donijeti neku pozitivnu odluku koja nam je važna. U jogi se to zove sankalpa i vjeruje se da ponavljanjem ove odluke u sebi tokom određenih rituala, ta odluka može da se ostvari, odnosno postaje istina u našem životu. Inspirišite dijete da donese neku jednostavnu odluku (koja je njemu važna) i da je ponovi u sebi tri puta. Na primjer: “ Ja se odlično slažem sa svima koji su mi važni..”

pet-joga-vjezbi-koje-ce-pomoci-djeci-u-skoli