Kreativnost-je

Da li  ste nekada poželjeli da imate zacrtane ciljeve, da znate šta tačno želite svim srcem,  ali  u trenutku kada pomislite na to odmah se javlja otpor –  poznati grč u stomaku koji nas tjera da pobjegnemo od svakog oblika nelagode.

Iz iskustva govoreći, ako istrajemo u odluci da pronađemo svoju strast i pretvorimo je u jasne  životne ciljeve, u trenutku kada zamislimo i  vidimo sliku željene  budućnosti  otpor nestaje i osjećaj je izvandredan.

Mašta je sve

Slika koju vidimo tada je toliko moćna, jer kada maštamo naš mozak ima iste unutrašnje reakcije i stvara iste veze (neuronske veze) kao i kada nam se to u stvarnosti dešava.  To govori o tome koliko je nevjerovatna moć mašte i sanjarenja, te koliko je snažna naša pokretačka energija ako se prepustimo ovoj moćnoj inteligenciji koju svi posjedujemo.

Poznati motivacioni govornik i pisac Wayne Dyer kaže: „If you can see it, you can believe it.„

A ako vjeruješ onom što vidiš, uspjeh je neizbježan.

Kako i ne bi bio, kada su se te divne stvari već desile u tvom umu? One su se desile i ostaje da kreiraš i utabaš svoj put do cilja. Polazeći od korisnog uvjerenja, da svi već u sebi posjedujemo sve unutrašnje resurse koji su nam potrebni za uspjeh, pod tim misleći i na kreativnost i hrabrost i vjeru i šta god drugo nam je potrebno za određeni cilj, možemo se prisjetiti situacije, momenta, doživljaja,  kada smo prije u životu bili jako kreativni, odlučni, pa i hrabri ili puni vjere.  Znači imamo to u sebi taj resurs i možemo ga aktivirati kada nam zatreba u životu.

Okidači sreće

Ono što je jako korisno za jačanje vizije i što podstiče našu pokretačku energiju da idemo prema njoj, je da se okružimo „okidačima“  koji nas kroz naša čula podsjećaju na sva  dobra emotivna stanja koja su nam potrebna, na sve divne trenutke kada smo bili u odličnom stanju, ali i na sve stvari koje nam zaista znače i koje su dio naše inspirativne slike budućnosti.

Naš životni prostor može biti najveći okidač koji nam daje „vjetar u leđa“ za sve što želimo da privučemo u svoj život.

Sigurna sam da postoji pjesma koja u vama uvijek izazove istu emociju…

Čuli ste kako sportisti često bivaju “sujevjerni” pred utakmice imajući određeni ritual ili noseći baš određen odjevni predmet. Ja ću na primjer na svom grupnom treningu za jednu kompaniju sigurno imati isti karmin koji sam imala na jednoj važnoj prezentaciji 25. maja ove godine. Moguće je da ću ga imati i na svim budućim treninzima:).

Okidači mogu biti slike, simboli,predmeti, boje, zvuk na telefonu, izreke, mjesta,  ono što nas automatski podsjeća na  fenomenalna stanja i ponovo ih aktivira.

Jedan od najboljih okidača je inspirativna tabla na koju ćete postavljati sve svoje snove i ciljeve i sve što vas inspiriše na njihovo ostvarenje.

vision-board

Inspirativnu tablu kreirate sami, po svom izboru materijala (karton obložen papirom, pluto, slikarsko platno, virtuelni vision bord ili slika koju ćete naslikati možda prvi put) te postavljate slike, isječke iz novina, izreke, uspomene i slično, igrajući se i uređujući svoj život na jedan živahan i zabavan način. Inspirativnu tablu možete postaviti na zid pored kojeg često prolazite ili još bolje, koji ugledate kada se probudite ujutru.

Kad god dobijete novu inspiraciju kojom želite obogatiti svoju budućnost, obogatite njome i svoju inspirativnu tablu i uživajte jačanju vjere u divne slike života koje vas čekaju. Učeći da vjerujemo svojoj mašti i igrajući se dok kreiramo život kakav želimo,  postajemo sve srećniji u sadašnjem trenutku i sa takvom energijom sreće  privlačimo sva dobra u svoj život.

Bojana Blažević, Certifikovani NLP Master, kreator i vođa treninga “Životnim časovi”

Ukoliko želite napraviti pozitivan preokret u životu, ostvariti svoje potencijele i ciljeve, zakažite svoj Životni čas ili saznajte više informacija na www.zivotniatelje.com ili bojana@zivotniatelje.com

Savjetnica za lični razvoj I Basic ThetaHealing instuktor I Rainbow Kids Yoga instruktor u BiH