Namaste Koala

ZLATNI PRAZNIČNI SAVJETI ZA JOGA POLAZNIKE I OSTALA LJUDSKA BIĆA

Dragi moji,

S obzirom da se svake godine susrećemo sa prazničnim decembrojanuarom u kojem se jede, pije i više ili  previše odmara, odlučila sam da ove godine preduhitrim ne baš tako ugodne posljednice tog više mjesečnog rituala. Razmišljam, mudro je napokon shvatiti taj jednostavni zakon uzroka i posljedice zvani karma i preuzeti kormilo u svoje ruke počevši od malih stvari koje budimo iskreni, i nisu tako male.

Pa da počnem:

Joga ili vježbanje

Kada pomislite da idete na odmor od joge, da uzimate godišnji od joge, sjetite se da je joga unutrašnja higijena vašeg tijela. Od pranja zuba ne uzimate odmor, kao ni od tuširanja. Ista stvar je sa jogom. Praznici su samo još jedan u nizu „nesvjesnih izgovora“ da se ne brinemo o sebi i ne njegujemo sebe.

Kada napravite pauzu od mjesec dana, (iz iskustva znam) da kukate dva mjeseca poslije. Procijenite da li ste spremni platiti cijenu te posljedice i onda svjesno izaberite.

Hrana

Kad krenete da jedete više nego što osjećate da vam prija, sjetite se da ljudi koji su hedonisti zaista uživaju u stvarima, a oni koji za sebe govore da su hedonosti i misle da uživaju, o uživanju vrlo malo znaju. Koristite hranu sa zahvalnošću ne sa destruktivnošću. Koristite praznike da se povežete sa porodicom, prijateljima, predivnim okusima hrane a ne da se „vežete“ za hranu kao još jednu stvar izvan sebe za koju mislite da će popuniti unutrašnju prazninu. Neće. I kada to znate, onda možete slobodno i bez krive uživati u količini hrane koja tijelu prija.

Alkohol

Već znate, dovoljna je jedna do dvije čaše vina. Sve ostalo ako je učestalo, čini da se sutradan osjećate kao kontejner pun smeća. To je taj zakon uzroka i posljedice.

Magičnih pet minuta

Iako sam rekla da se od joge ne odmara, naravno da postoje izuzeci, dani kada idete na putovanje, kada ste previše zauzeti ili kada fizičko tijelo traži više spavanja ili odmora. To su situacije koje ne zovemo „nesvjesnim izgovorima“.  U tim situacijama, potrebno je da posvetite prvih jutarnjih petnaest minuta tjelovježbi ili jogi u kućnoj varijanti. Samo pet minuta vježbe je dovoljno da podigne nivo energije i raspoloženja u nama. To može biti blago i svjesno zagrijavanje, spontani joga flow ples uz muziku ili bilo koja praksa koja u vam u tom trenutku prija.

I još jedna stvar – Decembar je vrijeme darivanja, darujte ali i dozvolite da primate!

InJOY!

Photo and cakes by: Koala Kolač Banjaluka

Bojana Blažević