Fb16

 “I DONT GIVE A F*CK” STANJE UMA KAO LAKOĆA POSTOJANJA

Ona: Hit mi je ta tvoja lazy j… mi se opuštenost. Kad pričaš odmahuješ rukom, kad hodaš odmahuješ kosom. Čak i kad se nerviraš, prosto prenosiš je okolo.

Ja: Hahaha. I dont give a f*ck. To je valjda to..Ma i ti to imaš u samo možda ne vidiš. Još.

Prozvaše me i humorističnom ratnicom u potrazi za dijelovima svoje duše, sve zbog te I dont give a f*ck priče.

Počelo je kao šala. Ustvari nije. Prvo se desi neko sranje, bude teško, a onda crnilo obojimo sarkastičnim šalama. Sinhronicitetno, slične izjave su počele pojavljivati okolo. Stizati u inbox. A i život je dao dovoljno materijala za treniranje I dont give a f*ck stanja uma.

Tuga, frustracija, bol, strah. Te stvari ustvari nikada ne prestaju. Samo neki od nas izaberu da ne ostaju dugo u njima. Pretvoriš frustraciju u kreaciju, bol u pjesmu, tugu u suze, suze u radost. Usput pospeš sa I dont give a f*ck stavom. To je kao neki most koji prelaziš od kontrole do prepuštanja. I dopuštanja.

Dođu dani kada je potrebno više balansirati. Kada kontrola kao dijete vuče konopac na svoju stranu, a prepuštanje kao zreo odrasli vuče na svoju. Onda po automatizmu krećem na I dont give a f*ck most.

I dont give a f*ck je i odlična strategija za smanjenje važnosti situacija. Veoma često dajemo preveliku pažnju nevažnim situacijama i ljudima. Znači dajemo im važnost. Ko će znati, valjda opet to dijete izranjavano boji se nove povrede, sjeti se se neke stare priče.

Tada je korisno zamisliti sebe u poodmaklim godinama, u nekoj udobnoj fotelji na balkonu i upitati se da li je situacija iz te perspektive toliko važna? Vrlo je vjerovatno da ćete reći –  I dont give a f*ck. Ili ako vam smeta engleski jezik, tu je varijanta-  Je*e mi se.

Ponekad imam pojačivače I dont give a f*ck stanja uma. Recimo kad ne mogu da zaspim, što je vrlo rijetko, guglam „sarcasm only“ dok ne dođe do preglasnog smijeha. Intiligentni humor sve liječi. Kao i patetika.

Ponekad primijetim, a ponekad mi i kažu, da pored mene hodaju kao po jajima. Obično im smeta baš to. Smijeh i I dont give a fu*k stanje uma. A onda znam. To nisu ljudi sa kojima se smijem i koji žele radost. I nastavim dalje u I dont give a fu*k smjeru.

Nikada nisam teatralno sjela i napravila I dont give a fu*k spisak stvari i situacija, ali i to je jedna praktična vježba da čovjek razdvoji važno od nevažnog i ima simpatičan podsjetnik na to. Nešto kao „ I dont give a fu*k manifesto.“

I dont give a fu*k se može miješati u svašta. Ako niste ljubitelj pisanja, možete izmeditirati na temu. Pustite da vas oblije koja god emocija se kofrči, date joj svo vrijeme i prostor da se prikaže u originalnom izdanju i kad osjetite da je proces puštanja gotov, začinite sa I dont give a fu*k mantrom. Ponavljanje je majka znanja. Ponavljate dok ne osvijestite da situacija ipak nije tako važna.

Postoji i premium verzija I dont give a fu*k stanja uma – Think twice before you give a fu*k about something.

Čovjek uguši ono najbolje u sebi kako bi bio voljen i prihvaćen od strane drugih. I onda postane bezlični i bezuspješni pokusaj savršenstva. Savršenstva koje postaje teret. Mira koji postaje teret. Praznine koja postaje nepodnošljiva. Lažna. Puna stida. Skrivena.
Srećno čudoviste je i dalje tu. Čeka. Da odje*eš sve i voliš sve u isto vrijeme. Just think twice before you give a fu*k about something.

I dont give a fu*k stanje uma se možda čini kao hladna, rezervisana ili nadmena opcija. Ali to uopšte tako. Time ćete sačuvati veliku količinu energije koju možete uložiti u druge, korisnije, plemenitije stvari ili na druge, plemenitije ljude.

I dont give a fu*k stanje ne znači da ćete voljeti manje, već više. To je trešnjica na torti ljubavi prema ljubavi sebi kojom učite da voljeti druge ne znači pustiti ih da vam se popnu na glavu.

Za primjenu I dont give a fu*k stanja uma je potrebno samo malo predznanje. Da ste naučili da ne možete usrećiti drugog i da ništa što vi učinite neće to promijeniti. Jedina osoba koju možete usrećiti ste vi sami.

A onda, kad usrećite sebe, stvorili ste rezervoar radosti i imate šta podijeliti i sa drugima. Onima kojima je stalo do vas – Who gives a fu*k about you.

Bezuslovno,

Bojana.