Jupiter U Vagi

JUPITER U VAGI (2016-2017) – LJEPOTA ĆE SPASITI SVIJET!

Dobar dan, oprostite molim Vas, da li biste me saslušali i pokušali pristati na jedan sjajan prijedlog koji Vam nudim?

Ovako će mirisati skoro svaki početak razgovora ovoga septembra učinjen pod pokroviteljstvom Jupitera koji ulazi u znak Vage. Oprostite se od sitničarenja, malodušnosti, destruktivnog perfekcionizma, kriticizma, žablje perspektive i zamaranja malim stvarima na godinu dana. Ptičiju perspektivu ostavljamo za vremena kada će Jupiter ući u Strijelca, ali bar možemo pogledati na svijet iz ugla dobro sašivene Šanel haljine.

Jupiter u Djevici gušio nas je rezanjima budžeta, jeftinim prezentacijama, guranjem  svega onoga što je ekonomično i potrebno ispred onog što je lijepo i reprezentativno. Planeta prošlu godinu kao da se pretvorila u dobro osposobljenog i korisnog robota, zakerala i namćora koji nam mjeri svaki udisaj i izdisaj, satanizujući raskoš Jupitera  do maksimuma.

Spremite se za jedan veliki predah. Predah prije ulaska Jupitera u introvertnu i ponirujuću Škorpiju koja će nas okrenuti u naše sopstvene dubine i osnažiti skrivene dijelove daleko od očiju javnosti.

Jupiter u Vagi će, poput velikih imena iz svijeta likovne umjetnosti kao što su Sezan i Rafael koji su ga tu imali, naslikati jedan potpuno novi socijalno-psihološki koncept ophođenja ove jeseni i naravno u nastavku 2017. godine sa određenim izmjenama koje će donijeti Jupiterovi aspekti sa transsaturnima.

Taj koncept u prvom redu ticaće se međuljudskih odnosa, i to prvenstveno odnosa jedan na jedan. Sada će biti jako teško ostati sam, možda na trenutak i izvodivo, odmah u drugom trenutku bićete primorani da se konsultujete sa drugima, da debatujete, da tražite savjete, da razumijevate, da opraštate, da vršite kompromise.

Godina kompromisa je pred nama, ali svi oni koji su zastrašeni dugogodišnjim vršenjem kompromisa sa samim sobom mogu da odahnu. Sada ćemo učiti kako još više njegovati sebe, podilaziti sebi, voljeti sebe, ugađati sebi, ali u suretu sa drugim. Granice će se povlačiti tek uz ogledalce okrenuto prema sebi i direktni susret sa onim prekoputa; svoju ličnu vrijednost ćemo prepoznavati u brojnim socijalnim iskustvima i  interakcijama koje će nastupiti.

Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves.

                                                           Carl Jung                                                                                                                     

 Mole se svi Ovnovi, Lavovi, Vodolije, Škorpije, pa i Strijelčevi, te svi oni koji tu imaju mnogo planeta, podznak ili stelijum u tim znakovima, da spuste mačeve, mačete, svo vatreno i hladno oružje, da pokriju topove i topovsku đulad i do ulaska Jupitera u Škorpiju odahnu od svojih ratnih pohoda i odmore svoje jezike od prljavštine, vulgarnosti, napada i okrivljivanja, jer sada će svi biti prinuđeni da sarađuju, da uče od drugih, da se uče timskom radu i lijepom ophođenju.U suprotnom svim onima koji budu hodali okolo i širili glas mržnje i neprijateljstva, koji budu sijali neravnotežu i paniku, svi koji pokažu surovost i sirovost u društvenom i javnom ophođenju biće oštro osuđeni i kažnjeni.

Ruka će se pružati i najvećim neprijateljima, ali ne licemjerno već iz potrebe da se ta vrsta tereta skine sa pleća, zato će od vaše vjere i fleksibilnosti zavisiti i količina stresa koju ćete osjetiti pri promjenama koje nastupaju.

jupiter u vagi1

Ovo je godina vjerovanja u „drugog”, podizanje vjere u ljude i u društvo, u pravni sistem i pravdu generalno, najavljuje se i podizanje svijesti o umjetnosti i ekspanzija umjetničkih događaja, posebno muzičkih koncerata velikog obima. Klasična muzika se vraća na velika vrata sa djelima Baha, Hajdena, Mocarta, Geršvina, Musorskog koji su Jupiter imali baš na tom mjestu. Obnavljaće se kulturni spomenici, renovirati građevine od velikog kulturnog značaja, teatri i muzeji puniće se znatno više nego u vrijeme škrte Djevice.

Bonton i kultura ponašanja će ove godine imati posebno mjesto u svim vidovima međuljudskog opštenja, a oku ugodna i skladna prezentacija biće imperativ. Ljepota u svim svojim vidovima, a pod tim prvenstveno mislim na usklađenost nutrine i vanjštine za znak Vage su apsolutni prioritet.

Jupiter će uvećati i nagraditi svaku potrebu da se svijet uljepša, uskladi, uravnoteži i učini prijatnijim mjestom za život u narednoj godini dana. Potreba za njegovanjem tijela, kose, ruku, posebno kože, navešće ljude da razmisle o  dugogodišnjoj nebrizi prema sebi .

Sve pripremne administrativne radnje, bogaćenje fonda knjiga u bibliotekama za vrijeme Jupitera u Djevici sada će se isplatiti povećanim brojem čitalaca, posebno klasične lijepe književnosti; kupovaće se djela od neprolazne književne vrijednosti, bogatiti rječnik i u okvirima koliko je to moguće u modernom vremenu, zaobilaziti šund i kič. Knjige atraktivnih izdanja biće znatno prodavanije od onih  običnih ili neuglednih.

Ono što će interesovati većinu, jedan od najvažnijih simbola Jupitera u Vagi je njegov odnos prema ljubavnim pitanjima. Vaga je znak partnerstva, ne nužno i ljubavi. I, sada je bitno ne pomiješati ta dva pojma. Jupiter će učiniti da se ljudi umreže i povežu na svim nivoima pa i  na tom intimnom.  Probudiće potrebu i kod onih najzagriženijih samaca da stupe u neku vrstu koalicije i zajednice.

Oni koji su dosad imali ozbiljne probleme u odnosima, a pod tim podrazumijevam niz neuspjeha pri ostvarivanju stabilne zajednice sa drugom osobom, sada će imati priliku da je ostvare. I to će opet, kao i uvijek zavisiti od njihovih odnosa sa njima samima. Od toga koliko je osoba sklona sarađivati sa sobom, koliko je naučila o fleksibilnosti i šta je u stvari zajednica.

Jupiter na ovom mjestu može da izliječi bolne rane iz prošlosti i da učini da čovjek, ukoliko je željan da radi, izliječi sve emotivne ožiljke iz prošlosti. A, to je jedini preduslov da se nastavi dalje, da se počne nešto novo ili, prosto, nastavi zdrav život.

Međutim, ne očekujte čuda od Jupitera ako nista spremni da učinite čudo za sebe. Sada imate šansu da se riješite svih tereta i da prihvatite mogućnost da život može da bude i lagan; da se za siguran i postojan odnos prvo sa sobom pa i  sa drugima  čovjek ne mora mučiti, niti vršiti bilo kakav pritisak.

Imamo priliku da se okrenemo drugima i počnemo proučavati šta to naši partneri i prijatelji vole, kako ih usrećiti, šta učiniti da nam se svima kvalitet zajedništva drastično ili bar malo poboljša.

Rečeno je da je ovo godina brakova, i istina, brakova će da bude, mnogo, ali će da bude mnogo i razilaženja i to posebno onih između partnera koji su dugo zajedno a više ne nalaze iskren i čvrst razlog da ostanu u odnosu. Ili, onih koji nisu moralno ili pravno održivi, tajnih i destruktivnih.

Visoki standardi koji se odnose na vezu, a koje postavlja Vaga Jupiter će sa oduševljenjem prihvatiti, i sve što bude nisko, nemoralno, trulo, i ne bude afirmativno i pozitivno uticalo na oba učesnika u odnosu, umrijeće.

Za one druge, a pod tim podrazumijevam odnose sa strancima, odnose koji unose novi,  svježi i oslobađajući osjećaj, odnose koji nose duhovni napredak i preporod, odnose koji se temelje na međusobnoj nadogradnji i učenju, odnose koji donose dobiti da li materijalne ili bilo koje druge, oni neka se ne plaše. Ovo je njihova godina.

Posebno je naglašen napredak i rast, evolucija pojedinaca u odnosu  i takav vid zajednice će se nagraditi. Veze se sklapaju i osnažuju u inostranstvu, u egzotičnim i spiritualnim uslovima. Ljubav se nalazi daleko, fizički udaljeno ili udaljeno kulturom, tradicijom , običajima.

Dalje, imamo priliku izaći u javnost i objaviti svoje govore, riječi, svoja shvatanja, sada će nas drugi slušati više i zato obratiti pažnju na ono što govorite i pišete, uticaće na mnoge. Javne tribine su moguće, mnogo diskusija, jezik u svim formama će izlaziti u prvi plan. Zbog mnogo komunikacije sa drugima, u vidu pisanja ili govora, blogova, novina ili bilo čega drugog, doći će do jezičke i kulturne razmjene, pa će se sve „tuđe” prihvatati i o tome željeti znati više, te će interesovanje za strane jezike i kulture znatno porasti.

Međutim, zaista ono najvažnije čemu nas Jupiter ovdje uči je da saslušamo druge. Da se na trenutak izmaknemo iz svog egoizma i pokušamo udovoljitit drugima na sopstvenu radost. Da se naučimo činiti za druge i radovati se tuđim uspjesima bez gorčine, rivaliteta, straha i samosažaljenja.

Da nam postane prirodno ugoditi sebi i spojiti se u užitku sa drugima. Da naučimo dijeliti. Ne jer smo religiozni. Ne kao dobrice. Ne iz straha. Ne iz skromnosti. Ne zbog drugih. Ne zbog Boga. Ne zbog morala. Ne zbog karme. Ne zbog duhovnosti. Ne zbog ega. Nego zato sto je podijeliti nešto sada najprirodnije što izlazi iz nas samih.

Udijelite osmijeh gdje je bio prezir, budite ljubazni tamo gdje je bila hladna rezignacija, primite u svoj dom bar jednom u ovoj godini nekoga kome je potreban predah, odmor ili prenoćište.

Budite posebno ljubazni prema strancima i došljacima, prema ljudima drugih kultura, nacija i religija. Jupiter će znati za vaše dobro djelo i obilato će vas nagraditi unutrašnjom ravnotežom i mirom, a možda i nečim mnogo mnogo većim, ako nešto takvo postoji…

S poštovanjem,

 Jelena Puhalo